Відновлення традицій

22.03.2006
Відновлення традицій

Атаки Олени Резнір врятували «Мотор» від поразки. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Міжнародний турнір пам'яті Вадима Гетьмана — відомого політика, державного й громадського діяча, керівника спершу запорізької, а потім і всеукраїнської Федерації гандболу — відбувся у Запоріжжі водинадцяте. До церемонії відкриття змагань долучилися відомі гандболісти, місцеві можновладці і спортивні функціонери. Почесними гостями були дружина знаменитого банкіра Валентина Панасівна, його син Ігор і дочка Ірина, легендарний важкоатлет Леонід Жаботинський.

      Присутні зі свічками в руках віддали належне Гетьманові, розстріляному в 2002 році. Оргкомітет, влаштовуючи з нагоди відкриття турніру помпезне театралізоване шоу, делікатно врахував ту обставину, що йдеться про пам'ять шанованої людини, і не передав куті меду: було свято однодумців, а не веселощі. Логічно й те, що його учасники погодилися з пропозицією ФГУ щодо клопотання перед ЄГФ, аби Кубок Вадима Гетьмана внесли до календаря офіційних міжнародних турнірів.

      Першими на майданчик палацу спорту «Юність» вийшли знамениті «Чеховські ведмеді» і молодіжна збірна України. Фаворитом, ясна річ, був чемпіон Росії. Хоча наставник чеховців Володимир Максимов обіцяв, що «гандбол — не бокс, і ніхто нікого не добиватиме», підмосковні гандболісти саме в цьому поєдинку встановили рекорд результативності (35:21). Наставник нашої «молодіжки» В'ячеслав Дідушенко зазначив, що для нього важливим був не результат, а можливість перевірити («без мандражу») своїх хлопців перед відбірковим турніром чемпіонату Європи. У другому матчі першого дня місцевий «ЗТР» здолав «БГК імені Мєшкова» з Бреста — 31:25.

      Майже з таким самим рахунком (26:31) білоруси у суботу поступилися «Чеховським ведмедям», а «ЗТР» обіграв молодіжну збірну України (32:26).

      Вирішальними у розподілі місць, як і прогнозувалося, були поєдинки третього дня турніру. У неділю наша молодіжна збірна зуміла переграти команду з Бреста (34:29) й посіла третє місце. У протистоянні з «Чеховськими ведмедями» запоріжцi також виграли, однак лише... другий тайм (13:12). На перерву ж російські гандболісти пішли, маючи запас три м'ячі. За гостями й загальна перемога — 28:26 (в активі нашого Сергія Шельменка сім голів). Кубок Вадима Гетьмана знову одержав підмосковну прописку.

      Окрасою турніру стала товариська зустріч ветеранів України і Росії. На майданчику «Юності» згадали свою гандбольну юність росіяни Євген Чернишов, Андрій Лавров та інші олімпійські чемпіони, українці Олександр Шипенко, Георгій Зубков, В'ячеслав Дідушенко... Матч у скороченому варіанті завершився внічию — 7:7.

      Низку призів і кубків вручили учасникам «реанімованого» турніру родичі Вадима Гетьмана. Наступного року, як запевнили організатори, церемонія повториться. Традиційний турнір стане ще однiєю цеглиною у намір запоріжців підтвердити статус гандбольної столиці України.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Минулих вихідних в Запоріжжі змагалися й жінки. Причому повторний матч 1/4 фіналу Кубка ЄГФ між місцевим «Мотором» і командою «Ікаст Бординг» із Данії носив далеко не товариський характер. Тренер гостей Магнус Йоханнсон ще перед першим поєдинком не приховував свого розчарування жеребом: «Для нас «Мотор» — найгірший варіант із семи команд, які пробилися до чвертьфіналу». 11 березня, нагадаємо, українські дівчата вирвали перемогу на майданчику «Ікаста» з рахунком 29:27.

      Як і в Данії, вдома «Мотор» з перших хвилин відчув, що має справу з командою, яка представляє батьківщину ручного м'яча. Гості атакували потужно й результативно, а захищалися майстерно. Після гри Наталка Ляпіна резюмувала, що в Данії «Мотор» грав краще. На майданчику ж рідної «Юності» у підопічних Йосипа Петковича виходило далеко не все, особливо низьким був відсоток реалізації гольових моментів. Відтак на перерву команди пішли за рахунку 11:12.

      У другому таймі «Ікаст» зробив ставку на контратаки, намагаючись за найменшої нагоди збільшити свою очкову перевагу. Колективні оберти «Мотора» данки таки приглушили, однак нічого не могли вдіяти з Оленою Резнір. Саме вона, за великим рахунком, і врятувала запоріжанок від поразки: індивідуально прориваючи захисні редути гостей, наша «одинадцятка» закинула 11 м'ячів. За кілька хвилин до завершення матчу представниці країни вікінгів вели з перевагою у три пункти (21:24), однак «Мотор», завдяки зусиллям невгамовної Резнір, зумів зрівняти рахунок. У підсумку нічия — 24:24 — і українська команда у півфіналі.

      Це вперше в історії жіночого гандболу наша команда пробилася до півфіналу Кубка ЄГФ. П'ять років тому «Мотор» вигравав Кубок кубків. Чому б не «переїхати» ще двох суперників та завоювати ще один почесний трофей? Принаймні тренер «Ікаста» певен, що «Мотор» у нинішньому розіграші сильніший за угорські клуби чи хорватську «Подравку», які також пробилися до квартету найкращих.