Курс на Багдад

22.03.2006
Курс на Багдад

(автора.)

      Упродовж останніх років Росія була основним торговельним партнером запорізького регіону. Чи ж залишиться? Запитання є логічним з огляду на постійні вибрики північно-східної сусідки. І не тільки як монопольного  газопостачальника — доста зважити на блокування російською стороною програми виробництва літака Ан-70, про що днями заявив голова правління національної корпорації «Антонов» Анатолій М'ялиця, чи непередбачувані й безпідставні ультиматуми нашій м'ясо-молочній галузі. «То лі єщо будєт!..». Відтак у запоріжців дедалі більше сумнівів щодо того, чи зможуть вони й надалі, як це було в 2005-му, близько тридцяти відсотків експорту заносити в актив українсько(запорізько)-російських ділових стосунків.Обсяг товарообігу, скажімо, з Китаєм в чотири рази менший, але торгівля з азійським, географічно віддаленішим, партнером динамічна і прозора, жодних «екстрімів».

      На країни ЄС вже припадає п'ята частина запорізького експорту, повідомив на брифінгу начальник управління зовнішніх зв'язків і зовнішньоекономічної діяльності Запорізької облдержадміністрації Вадим Міщанин. Особливо динамічно розвивається торгівля з Угорщиною, Польщею і Німеччиною. Мільярд доларів — така «вага» співпраці з країнами Євросоюзу. Тішить і перспектива: упродовж останніх місяців в економіку Запорізької області залучено ще 316,2 мільйона доларів європейських інвестицiй.

      У зовнішньоекономічних зв'язках з'явився і дещо несподіваний вектор — іракський. Пан Міщанин «розсекретив» підтриманий Києвом намір проголосити територіями-побратимами Запорізьку область й іракську провінцію Васіт, в якій перебували українські миротворці. Досягнуто не лише попередніх домовленостей; текст угоди про співпрацю проходить процедуру узгодження в МЗС України і зовнішньополітичному відомстві Іраку. Намічено й дату підписання — травень 2006 року. У другій декаді цього місяця Запоріжжя стане місцем проведення  виставки досягнень у металургії та машинобудуванні. Це має послужити ефектним тлом для крапки в перемовинах. Саме тоді й прибуде на береги Дніпра делегація з Іраку.

      Документальне закріплення усних домовленостей, як вважає Вадим Міщанин, гарантуватиме участь запорізьких підприємств у відбудові економіки цієї середньоазійської країни. З огляду на іракську перспективу, керівник ВАТ «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв, можливо, дещо змінить свою маркетингову політику. Втілення девізу моторобудівників «Через високі технології  — до високого неба!» тепер не обов'язково потрібно буде пов'язувати винятково з небом над Росією.