Випускай пару!

22.03.2006

      Щира посмішка, намертво «приклеєна» до обличчя – не кращий спосіб реагувати на людей та події, які вас дратують чи то просто доводять до кипіння, кажуть німецькі дослідники. А професії, які вимагають від людей постійної ввічливості, просто заганяють працівників у могилу, нагороджуючи людей цілим букетом серцево-судинних захворювань. Особливо це стосується стюардес, продавців та співробітників call-центрів, передають «Медновини».

      Дослідники провели експеримент, у ході якого декількох студентів попросили відповідати на дзвінки в call-центрі. При цьому на молодь «натравили» особливо нечемну «клієнтку», яка почала ображати учасників експерименту. Деяким студентам дозволили захищати свою гідність, іншим наказали в будь-який спосіб залишатися ввічливими. У студентів, які могли захищатися, прискорене серцебиття спостерігалося лише протягом короткого проміжку часу, тоді як у решти групи серце прискорено билося протягом години після закінчення розмови.

      Психологи пояснюють, що люди, які придушують свої щирі почуття, страждають від «емоційного дисонансу», а це пряма дорога до психологічного виснаження і депресії. Словом, довго на такій роботі не протягнеш, не допоможе навіть биття посуду в себе вдома чи сварки зі знайомими як спроба вимістити на комусь злість.