Приборкання Коха

22.03.2006
Приборкання Коха

Володимир Пилипчук.

      Про стрімке поширення у світі високопатогенних вірусів, небезпечних для людей, генеральний директор науково-виробничого об'єднання «Екомед» Володимир Пилипчук попереджав три роки тому. І ще тоді автор багатьох лікувальних ноу-хау пропонував українському МОЗу працювати над ліками, які врятували б людей від хвороби й загибелі. Сьогодні восьмий номер у партійному списку Блоку Олійника—Сироти стверджує, що харків'яни вже розробили панацею від пандемічного вірусу, якого слід очікувати з наступного року.

 

      Сьогодні «Екомед», Харківський державний медуніверситет, Харківська академія післядипломної освіти та ще кілька інститутів не просто розробляють, а проводять апробацію модифікацій «Джерела», які призначені для боротьби саме з вірусними інфекціями. За словами науковців, віруси часто ховаються всередині клітин, звідки їх не може «витягти» наш імунітет. Ефективно боротися із заразою зможе новий препарат харків'ян, який не тільки активізує механізми клітинного імунітету, а й впливає на продукування інтерферону та гідролітичні білки, які можуть знищувати віруси всередині клітини. Науковці кажуть, що новинка, яку можна використовувати для профілактики й лікування будь-яких вірусних захворювань, стане справжньою «бомбою», особливо в розпал очікуваної пандемії пташиного грипу.

      Утім у нас і без пташиного грипу є проблеми, які треба розв'язувати на високому рівні за участi фахівців. Як наголошує Володимир Пилипчук, ситуацію з туберкульозом, яка склалася в Україні, можна назвати не просто епідемічною, а катастрофічною. Майже мільйон українців сьогодні стоїть на диспансерному обліку. Але якщо врахувати, що в нас дуже пізно виявляється захворювання, інфекціоністи радять помножити цю цифру на чотири, щоб мати уявлення про справжню кількість хворих, — і це вже до 10 відсотків населення. Туберкульоз у нас поширюється у 15 разів швидше, ніж у країнах Європи. Там на сто тисяч населення хворіє 6 людей, а в Україні — всі 84. І, що найгірше, які б гроші не виділяла держава на програму боротьби з хворобою, результати з часом тільки погіршуються. Це тому, вважають фахівці, що самі методи лікування є недосконалими й застарілими.

      За словами Володимира Пилипчука, він балотується до Верховної Ради, аби змінити законодавство, бо ж ті закони щодо боротьби зі СНІДом і туберкульозом, які працюють сьогодні, не приносять бажаного ефекту: «Узяти хоч би закон про обов'язкове лікування туберкульозу. Пацієнту прописують три протитуберкульозні препарати плюс два антибіотики, які пригнічують імунітет. Через неефективність цих засобів хвороба не зникає, зате в організмі розвиваються виразки, медикаментозний гепатит, запалення печінки й ще ціла низка побічних дій.

      Парадоксальний факт — пацієнти більше потерпають від лікування, ніж від самої хвороби, і ніхто не хоче звертати на це увагу! Чому не приймати закони, щоб запровадити нові засоби лікування? Треба тільки доповнити існуючу терапію імунотропними засобами, тим паче що вони вже показали свою ефективність».

      Ідеться про унікальні розробки об'єднання «Екомед» під назвою «Джерело» та «Світанок», які підвищують імунний захист людини. Дослідження показали, що ці недорогі препарати в кілька разів скорочують терміни лікування хворих на туберкульоз, зменшують побічну дію антибіотиків, покращують процеси обміну в організмі й навіть дають другий шанс на життя пацієнтам, які дотепер вважалися невиліковними. В тому числі й хворим на СНІД.

      «Колишня медсестра Луганського обласного центру СНІДу ставила наркоману крапельницю і випадково вкололася голкою, — розповідає генеральний директор НВО «Екомед». — Через кілька місяців вона мала СНІД, туберкульоз кісток, який практично не лікується, і ще цілий набір супутніх інфекцій. Рік пролежала в лікарні, але медики могли тільки продовжити її страждання, про одужання чи принаймні покращення стану здоров'я жінка й мріяти не могла. А за місяць лікування «Джерелом» та «Світанком» пацієнтка встала, з неї зняли першу групу інвалідності, тепер у неї немає туберкульозу, не фіксуються антитіла до ВІЛ-інфекції. Жінка працює на ринку, гарно заробляє і збирається прожити ще не один рік. І таких прикладів — десятки! Такі чудові результатими отримуємо протягом останніх 7 років, нас визнали у світі, запрошують на міжнародні конференції, а на Батьківщині чомусь не хочуть брати на озброєння унікальні розробки. Ми неодноразово подавали пропозиції в МОЗ, зустрічалися з Кучмою, зверталися до нового керівництва країни, але нам приходять голі відписки — мовляв, якщо «Екомеду» потрібно лікування туберкульозу, то хай він цим займається. Та ми б залюбки, але ж не маємо на це ліцензії, бо це державна монополія... Якби держава делегувала нам частину зобов'язань, то ми б давно ліквідували епідемію туберкульозу і вже про неї забули б!».

      Тому пан Пилипчук не бачить іншого виходу, як іти до Верховної Ради, щоб самому виходити з законодавчою ініціативою і відстоювати свою позицію. «І слава Богу, — каже Володимир Сергійович, — що знайшовся політичний блок Олійника—Сироти, який підтримав мої ідеї та медичну програму. Бо ж найдосконаліші закони, найгеніальніші економічні реформи нічого не дадуть без використання найефективніших технологій, в першу чергу, в медицині».