«Мильна» сімка

14.04.2006
«Мильна» сімка

      На запитання «Як ви проводите свій вільний час?»  більшість українців, найімовірніше, зізнаються, що вони дивляться телевізор. Увечері, після напруженого робочого дня, або на вихідних, переважно в осінньо-зимовий період, середньостатистичний українець зручно вмощується на дивані, вмикає чудовий ящик і потрапляє в «інший вимір».

       Найбільше українці фанатіють від «мильних опер», герої яких вдираються у їхнє життя, захоплюють  серця й душі і стають ріднішими за родичів. Тисячі разів люди кажуть собі: «Годі! Скільки можна «втикати» в цей ящик!» Але знову і знову, щодня, щовечора, щотижня і щороку занурюються у м’яку мильну піну. Серіаломанія набуває катастрофічного обсягу!

      Робочий день найчастіше починається приблизно з такої розмови:

      — Привіт, ти вчора дивилася «Катьку» (серіал «Не родись вродливою»)?

      — Так, звичайно. Як же я могла таке пропустити?! Жданов — негідник! Як він міг таке вчинити!? А Катя молодець...» Далі йде обговорення чергової серії, думки з приводу, поради, аналогічні випадки з життя та з інших серіалів, пошук інформації на сайті NEKRASIVYH.NET... Робочий день розпочався як належить!

      Удома виробляється «графік перегляду», щоб кожен член родини міг побачити свій улюблений серіал і не зашкодив усім іншим. Під час перегляду чергової серії просто зупиняється життя!  В цю лиху годину під страхом смерті заборонено турбувати глядача якимись дрібними запитаннями на кшталт «Коли буде вечеря?»  або нагадуванням, що він може запізнитися на роботу чи на зустріч.

      Незважаючи на те, що існує безліч каналів, включаючи кабельні, рейтинг популярності продовжують очолювати «Інтер» і «1+1». Пропонуємо вашій увазі новий хіт-парад «Пластмасова мильниця» — який демонструє рейтинги найбільш набридливих серіалів, які масово критикують, але все ж  переглядають найчастіше і які нагадують собою валізу без ручок. «Соцопитування», проведене серед працівників «УМ», знайомих та друзів, показало, що серед цілої купи пропозицій сім «опер» допекли більш за все.

      Отже, «мильна сімка» ! Останню — сьому — сходинку посідає серіал «Вовчиця» («Інтер»). Наша рідна українська «мильна опера», зовсім новенька — знята 2006 року. Тож варто підтримати національного виробника.

      Дія серіалу розгортається в наш час у великому південному місті. «Добрий і пухнастий» Андрій Морозов — один із найбільших бізнесменів краю, власник величезного винного заводу і найкращих виноградників. Не чоловік, а ідеал! І вродливий, і багатий, і з чистою совістю й душею (просто мрія кожної домогосподарки! Пісня!), до того ж одружений на красуні й розумниці, і все в нього чудово і приємно. Живе собі чолов'яга — біди не знає... І тут йому удар у спину завдає близький друг та ще й заступник Анатолій Комов (отакий негідник і мерзотник).  Горе та й годі! Ну дуже хочеться цьому Комову заволодіти Настасею — дружиною Андрія! Ну подобається вона йому, що ж тут поробиш! Словом, жахлива історія!

      Серіал транслюють не так довго, і він ще не встиг остаточно обриднути. У нього є свої прихильники, які з 18.50 до 20. 00 прилипають до екранів і «страждають» разом з Настею й Андрієм.

      Шосте місце нашого хіт-параду «Пластмасова мильниця» посідає російський серіал «Люба, діти і завод» («1+1»), теж досить новенький — знятий рік тому (2005).

      Дія фільму відбувається в підмосковному містечку Бабкинську. Любов Андріївна Орлова  — тридцятисемирічна розлучена жінка, мати трьох  дітей. Декілька місяців тому  позбулася «коханого» чоловіка, який не тільки безпробудно пив, а й бив дружину майже завжди, коли був удома. Мабуть, не вбив тільки тому, що дуже любив рибалку і проводив там більшість часу. Отож «розійшлися вони як у морі кораблі», і почалося у Люби нове життя: діти, завод, купа залицяльників, подруга Настя Ряхіна, яка живе вже з четвертим чоловіком. Життя як життя. Врешті-решт Люба наважується закінчити залишений свого часу педагогічний інститут і влаштовується на роботу в рекламне агентство, стає топ-менеджером і заводить близькі стосунки з одним із керівників будівельної компанії... Хепі-енд гарантований!  Серіал також має своїх прихильників, які, напевне, не зважають на американізованість фільму, під час перегляду якого складається враження, що дія відбувається десь у далекій  Америці: гарненькі американські будиночки, чистенький завод, уніформа і каски, які ніколи не забруднюються...  А взагалі весело, «бульбашки попускати» можна.

      На п'ятій  сходинці нашого хіт-параду притулився серіал «Бідна Настя» («1+1»). З поверненням тебе, Настунько!  Давно не бачились! Дев'ятнадцяте століття, розумниця, красуня, страждання, шалене кохання... Словом, ми все це вже бачили! І залишилися навіки Настиними!

      Четверту сходинку нашого рейтингу посідає теленовела «Приречена стати зіркою» («Інтер»). Це історія такої собі Жені Азариної,  «провінційної Попелюшки», яка так мріяла стати зіркою, йшла крізь тернові хащі й таки досягла своєї мети. Заплутані драматичні взаємини героїв, любов, ненависть, зради, ревнощі — це ще не повний перелік  «мильних бульбашок», які так і вилітають з голубих екранів. Зате саундтрек до серіалу дуже гарний! Дякуємо і на тому!

      На третій почесній сходинці перебуває серіал «Не родись вродливою» («1+1»), про який «УМ» розповідала читачам чи не найбільше. Питання, «чи одружиться Катя Пушкарьова» і «чи стане вона красунею» хвилює, напевне, усіх громадян нашої країни більш ніж політичні події, зростання цін й інші тому подібні катаклізми! А Катерина все така ж страшна i незаміжня!

      Другу сходинку займає не менш зворушливий серіал «Колір гріха» («1+1»). У хитросплетіннях цієї «мильної опери» глядачі порпаються вже не один сезон. Минає весна, настає літо, осінь, зима, знову весна, а ми все ще спостерігаємо за долею красеня Паку! Мільйонер і бідна мулатка  — зворушливо до сліз! Під час перегляду потрібно весь час тримати у руках хусточку або серветку, щоб було чим утиратися!

      І нарешті,  першу сходинку нашого хіт-параду «Пластмасова мильниця» посів «найулюбленіший і найцікавіший» мексиканський серіал «Дочка садівника» («Інтер»). Луїса Фернандо, Карлос Едуардо і їхнє кохання вводить у стан цілковитого ступору. Найогидніша мильна отрута, яку колись доводилося бачити! Керівництво телеканалу, напевне, зрозуміло, що щось не те із серіалом і перенесло показ на 12-ту годину дня, але всупереч цим хитрощам фани серіалу продовжують стежити за перебігом подій «ковбаси». При перших звуках саундтреку до цього «мила» хочеться забігти кудись дуже далеко і бажано не повертатися ніколи! Тим, хто таки дочекається розв'язки, варто поставити пам'ятник під назвою «Вони пережили стихійне лихо».

      За «роки перегляду» усіляких  «мильних теленовел» можна було б  вивчити китайську мову разом із японською, здійснити навколосвітню подорож на триколісному велосипеді, написати «Війну і мир — епізод другий», винайти вічний двигун і врешті-решт стати космонавтом (якщо хтось мріє про таку долю)!

      А бульбашки можна попускати просто, гуляючи містом. Забавка з  назвою «Мильні бульбашки» коштує всього три гривні, але задоволення від неї більше, ніж від усіх серіалів разом узятих!

Катерина БУДЯК.
  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>