Друга державна мова — мова ультиматумів?

20.04.2006
Друга державна мова — мова ультиматумів?

Так було. Чи так ще буде? (Фото з архiву УНІАН.)

      Мабуть, слід звикнути до того, що за два з гаком місяці, відведені після виборів на створення правлячої коаліції, ми ледь не щодня чуємо з цього приводу найрізноманітніші новини, уїдливі коментарі, заперечення, претензії, вимоги тощо. Створення коаліції — «помаранчевої», «демократичної», «широкої» чи ще невідомо якої — займає значно більше часу, ніж створення світу і є набагато складнішим та болючішим процесом. Надто ж з огляду на те, що світ створювався «з нуля», а парламентсько-урядову коаліцію слід формувати за фактом ущент розбитих на виборах горщиків.

      Нагадаємо, що Блок Тимошенко, «Наша Україна» і Соцпартія в особах Юлії Тимошенко, Романа Безсмертного й Олександра Мороза минулого тижня підписали протокол про наміри створити «коаліцію трьох», але невдовзі «НУ» фактично дезавуювала його шостий пункт — той, котрий, як вважає БЮТ, передбачає призначення на посаду Прем'єр-міністра Юлії Володимирівни як лідера політичної сили, що здобула на виборах найбільше голосів з-поміж інших учасників коаліції. Відтак Юлія Тимошенко звинуватила «Нашу Україну» (принаймні деяких її лідерів) у спробах підірвати «помаранчеву» єдність і «пришила» їм закулісні переговори з Партією регіонів. Що цікаво: при цьому перший номер «нашого» списку Юрій Єхануров не спростував, а навіть підтвердив своє бажання сформувати «широку» коаліцію, із залученням у тому числі й «регіоналів». Крім того, «НУ» й ПР, усупереч застереженням БЮТ стосовно неприпустимості блокування із «синіми» і на місцях, фактично утворили коаліційну більшість у Закарпатській облраді (БЮТ, СПУ та Блок Литвина залишилися там в опозиції).

      «Уколи», які Тимошенко зробила на позавчорашній прес-конференції, спричинили бурхливу реакції «НУ». Позавчора ввечері блок видав гнівну заяву, в якій зазначив, що «альтернативи парламентській Коаліції демократичних сил у складі блоку «Наша Україна», Блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії України немає. Наголошуємо, що ми не вели і не ведемо переговорів з іншими політичними силами щодо іншого формату коаліції. У «Нашій Україні» знову акцентують на почерговості визначення програми й розподілу стільців: «Створення політично відповідальної коаліції можливе лише у випадку розробки та підписання Угоди про коаліцію. У цій угоді необхідно визначити програмні засади діяльності майбутнього уряду, що базуються на виконанні програми Президента Віктора Ющенка «Десять кроків назустріч людям», щорічного послання глави держави до парламенту. Принципово важливими є також організаційні механізми функціонування коаліції — регламент. Лише після узгодження цих позицій блок «Наша Україна» готовий до обговорення розподілу сфер відповідальності між учасниками коаліції. Стосовно ж особистісних зазіхань пані Юлі на головне урядове крісло, то в «НУ» наголошують: «Ми... підтримаємо [ту] кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра України», яка буде готова взяти на себе відповідальність за реалізацію узгодженої програми діяльності коаліції».

      Повертаючи закиди Тимошенко на 180 градусів, «НУ» «звертає увагу, що сьогодні процес створення Коаліції демократичних сил ставиться під сумнів не нами, а нашими партнерами. Замість спільної роботи над розробкою стратегії розвитку країни наші колеги по переговорах продовжують вдаватися до риторики часів виборчої кампанії, до безпідставних і неправдивих звинувачень, мови шантажу та ультиматумів». І, «на жаль, БЮТ продовжив реєстр неправди, започаткований під час парламентських виборів». Тож «наші» вимагають «спростування заяв про нібито причетність представників «Нашої України» до нібито замовлення кримінальних справ проти представників БЮТ, про намагання перетворити Україну на звалище ядерних відходів, про створення т. зв. транзитного сервера, про ведення переговорів iз Партією регіонів тощо».

      Що називається — «згадати все». На додачу «Наша Україна» заявляє, що це саме Блок Тимошенко робить усе можливе і неможливе, аби «помаранчева» коаліція не відбулася». Перекладаючи відповідальність за зрив переговорів на БЮТ, «нашоукраїнці» у своїй заяві ще раз закликають не зводити переговорний процес «до закріплення за Юлією Тимошенко посади Прем'єр-міністра, а за СПУ — посади Голови Верховної Ради», і водночас висловлюють «здивування» тим фактом, що «потенційні учасники коаліції» (це про БЮТ. — Авт.) «до переліку посад, які мають розподілятися в межах коаліції, сьогодні чомусь зараховують і посаду Президента». А «при цьому нехтується воля мільйонів громадян України, які взимку 2004 року підтримали Віктора Ющенка на посаді глави держави». «Нагадуємо нашим колегам, що зараз весна 2006 року, а не зима 2004-го», — йдеться в заяві «НУ», яка завершується закликом «припинити безпідставні звинувачення, забути мову ультиматумів та посадового шантажу».

      Паралельно з цим Президент Віктор Ющенко, він же — почесний голова «НУ», також закликав творців нової більшості не вдаватися до ультиматумів, зазначивши, що «подібна тональність шкодить формуванню довіри між учасниками майбутньої коаліції». Як повідомляє прес-служба глави держави, В. Ю. закликав «усі проблемні питання варто вирішувати за «круглим столом».

      У свою чергу, Петро Порошенко — не зовсім почесний і зовсім не голова «Нашої України», просто член ради, але такий, що представляється «одним із лідерів», — у вечірньому ефірі свого «5-го каналу», полемізуючи з віртуальною Юлією Володимирівною (котру також запрошували у студію), назвав її слова «брехнею». Петро Олексійович спростував закиди і на свою адресу, і на адресу інших «нашоукраїнців», нібито вони ведуть закулісні переговори з Партією регіонів. «З ними ніхто не зустрічався», — зазначив Порошенко, забувши про рандеву та відповідні заяви Єханурова. І ще один цвях від секретаря РНБО часів Прем'єра Тимошенко: «БЮТ займається цілеспрямованою брехнею і шантажем, намагаючись вийти з коаліції. Думаю, таким чином Юлія Тимошенко виконує бажання частини представників свого блоку щодо ведення переговорів з Партією регіонів. Мені відомо, що високопоставлені представники БЮТ зустрічалися з представниками Партії регіонів, зокрема з Андрієм Клюєвим». Перебування в опозиції, якщо Юлія Тимошенко об'єднається з Партією регіонів, пана Петра «не лякає». Він вважає, що «коаліція між більшою частиною БЮТ і Партією регіонів буде абсолютно природною».

      Те саме БЮТівці кажуть про ПР і частину «Нашої України». Але погоджувати задеклароване об'єднання слід усе ж Блоку Тимошенко, «НУ» і СПУ без «Регіонів». До речі, їхні представники, як-то Тарас Чорновіл, спростовують факт ведення переговорів про об'єднання з «нашоукраїнцями».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>