І біржа працює, і цін не регулюємо

04.05.2006
І біржа працює, і цін не регулюємо

ВАТ «Лисичанськнафтаоргсинтез» («ЛиНОС»), що на Луганщині, — провідне підприємство з переробки нафтопродуктів в Україні. (Фото Укрінформ.)

      Поки пересічні громадяни святкували Великдень і Першотравень, урядовці готували проекти першочергових законів, які планують винести на розгляд нової Верховної Ради. Ідеться про внесення змін як до бюджету-2006, так і до законів з питань оподаткування. І ті, й інші спрямовано на стимулювання виробництва і реалізації нафтопродуктів, які б відповідали європейським стандартам якості. Відповідне доручення дав Президент в указі від 12 квітня, яким введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 березня 2006 року «Про ситуацію на ринку нафти і нафтопродуктів України». Глава держави також висловився за введення в дію з 2007 року Закону України «Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат».

      Цим же указом Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів вжити невідкладних заходів щодо прискорення підписання протоколу на 2006 рік до Угоди між урядом Російської Федерації та урядом України про співробітництво у розвитку паливно-енергетичних комплексів від 7 вересня 1994 року. При тому, що сам факт відсутності такого протоколу є досить знаковим, варто нагадати й про ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку нафопродуктів. У 2005 році поставки нафти на українські НПЗ, за даними Держкомстату, скоротилися на 28,49 відсотка, а загальні простої цих підприємств становили 604 доби. У першому кварталі цього року первинна переробка нафти в Україні зменшилася на 29,6 відсотка — до 3 мільйонів 762,3 тисячі тонн.

      Усе це відбувається на тлі рекордного подорожчання нафти на світових ринках до 75 доларів за барель. Хоча російська нафта ще не сягнула таких позначок, вітчизняні НПЗ зазнають величезної фінансової скрути, закуповуючи сировину. Зокрема, компанія «ТНК-ВР Україна» в січні цього року припускала можливість зупинки Лисичанського НПЗ (ЛиНОСу) через збитки — в минулому році підприємство простояло 43 дні й скоротило переробку нафти на 9,1 відсотка порівняно з 2004 роком до 6 мільйонів тонн. Щоправда, цю версію розвінчав на днях голова компанії Олександр Городецький, який заявив, що НПЗ має на меті зберегти обсяг переробки на рівні 480—500 тисяч тонн на місяць до кінця 2006 року.

      Про те, що на владному олімпі намагаються втримати контроль над ситуацією, свідчить намір Кабміну провести переговори з власниками пакетів акцій нафтопереробних підприємств і створити стратегічний запас нафти і нафтопродуктів. Метою домовленостей, як випливає із згаданого вище указу, крім того, має бути встановлення строків проведення реконструкції та модернізації цих підприємств. Президент передбачив введення податкових пільг для НПЗ, які займуться поглибленою переробкою сировини. Першим таку пропозицію розглянуло керівництво ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчук, Полтавська область), на якому 43 відсотки акцій належать державі і передані до статутного фонду НАК «Нафтогаз України». Усі вироблювані тут світлі нафтопродукти за якістю поступаються іноземним маркам. Проте, користуючись близькістю до урядових кабінетів, керівництво ЗАТ намагається вплинути на ринок усіма дозволеними методами. Зокрема, в лютому цього року «Укртатнафта» звернулася в Антимонопольний комітет з проханням вжити заходів для розв'язання ситуації, що склалася у вітчизняній нафтопереробній галузі через велику кількість імпортних нафтопродуктів. (Нагадаємо, з травня 2005 року діє закон, який відмінив ввізне мито на імпортні нафтопродукти).

      Що ж до вітчизняних вуглеводнів, на які слід покладатися не в останню чергу, то до наведення порядку на цьому ринку як останній аргумент підключено Мінфін і Мінекономіки. За попередніми даними головного фінансового відомства, невиконання бюджетних відрахувань з ренти за нафту і газ в січні—березні цього року становило 270 мільйонів гривень.Мiнiстр економiки Арсеній Яценюк особисто взяв участь в аукціоні з продажу нафти та газового конденсату 20 квітня в приміщенні Української міжбанківської валютної біржі. Міністр зазначив, що було прийнято рішення провести спільний аукціон з усіма, — як продавцями так і покупцями, — і показати, яким чином в нашій країні продається сировина.

      «Українська нафта протягом першого кварталу була відносно дешева, — зазначив пан Яценюк, відкриваючи аукціон. — Це було пов'язано з тим, що ми намагалися таким чином стримувати внутрішні ціни. Але через суттєві недонадходження до Державного бюджету від рентної плати ми прийняли таке рішення: ціна зростатиме у зв'язку з тим, що ми дозволили вільно експортувати українську нафту». Він також зауважив: «Якщо йдеться про суттєве зростання біржової ціни на нафту в Нью-Йорку і Лондоні, то, відповідно, вона зростатиме і в Україні. Інше питання, як ми побудуємо свої відносини з нафтотрейдерами та заводами. Навряд чи доцільно вводити держрегулювання цін, тому що, як правило, це призводить тільки до одного — відсутності нафтопродукту та ще стрімкішого зростання цiн».