Тяганина з «Апостолами»

20.05.2006

      Перші спогади про демонстрацію сили перетягуванням каната сягають витоків цивілізації — археологи довели, що цей спорт був популярним і в Давній Греції, і в Римській імперії, і в азійських країнах. У спортивному перетягуванні каната змагання завершується тоді, коли перший у «вісімці» атлет заступає за лінію. Загальна вага команди, звичайно, має неабияке значення, проте репутації найсильнішого тут не здобудеш, якщо не поєднаєш силу з мудрістю стратега.

      Сьогодні міжнародна федерація з цього виду спорту має девіз «Канат проти війни». І не випадково чемпіонат України відбувається традиційно на День Перемоги під аркою Дружби народів.

      Канати у нас тягали під час народних свят із давніх часів, але організаційний прорив стався у 2001 році, коли з ініціативи керівника спортклубу «Київ-Спорт» заслуженого тренера СРСР і України Володимира Кіби було зареєстровано Федерацію найсильніших атлетів України та перетягування каната, яка зараз є колективним членом НОК. І, як засвідчив третій національний чемпіонат, нашим майстрам каната час уже активніше заявляти про себе на міжнародній арені.

      Як розповів «УМ» провідний тренер Держкомспорту Михайло Гераскевич, наша команда добре підготувалася до чемпіонату світу, який проходив цього року в Ірландії, але не змогла виїхати через деякі проблеми з візами. Утім українська збірна планує заявити про себе на континентальній першості.

      Особливістю цьогорічного відкритого чемпіонату України цього разу стала участь жіночих команд — минулого року змагалися лише чоловіки. Українки виграли в одноколовому турнірі, але, за регламентом, остаточним переможцем дня ставала команда, яка здобула перемогу у фіналі. А там наші дівчата поступилися досвідченим гостям із Литви в трьох пулах — 1:2.

      У чоловіків додаткових фіналів, на розчарування публіки, не було.      У категорії до 720 кг перші місця здобули команди Київ-1, Київ-2 та збірної Рівного. Але окрасою чоловічих змагань стали суперваговики (загальна вага команди з восьми чоловік — понад 720 кг). За словами Володимира Кіби, змагання найважчих дуже популярні в публіки, тому міжнародна федерація обов'язково поверне їх в офіційну програму під своєю егідою. А ми вже готові будемо здивувати світ своєю унікальною «вісімкою» зі 16-тисячного містечка Апостолово Дніпропетровської області, яка разом важить 1176 кг! Як розповів капітан команди Андрій Гребенюк, хлопці віком до 30 років збираються разом уже понад рік. Під аркою Дружби народів атлетам з Дніпропетровщини вистачало двох пулів, щоб розібратися з кожним суперником — кожного разу це тривало лічені секунди. Проти апостоловських богатирів не встояли навіть минулорічні чемпіони — полтавчани (вони стали другими), команда Києва («бронза»), в якій виступав член збірної богатирів України Кирило Чупринін, та харків'яни, яких виводив на доріжку не менш титулований «богатир» Михайло Старов.