ХРОНІКА

20.05.2006
Футбол

      Арбітр фінального матчу Ліги чемпіонів Тер'є Хауге визнав, що поквапився із рішенням вилучити воротаря «канонірів» Єнса Леманна на 18-й хвилині. «Мені потрібно було б подумати трохи більше, перш ніж прийняти рішення, — сказав Тер'є Хауге. — Якби я зробив це, то, можливо, міг би тоді зарахувати гол і показав би голкіперові жовту картку. Інцидент із Леманном був складним, тим паче через те, що він став першим гравцем, який був вилучений у фіналі Ліги чемпіонів», — цитує норвезького суддю Бі-Бі-Сі. Загалом же Хауге задоволений своїм суддівством.

      Натомість тренер «Арсеналу» Арсен Венгер і капітан «канонірів» Тьєрі Анрі висловили невдоволення роботою норвежця, заявивши, що рефері ставав на бік «Барселони» у спірних моментах. Венгер визнав, що в грі може трапитися всяке, але акцентував увагу також на тому, що Ето'О зрівняв рахунок, перебуваючи поза грою. «Зрозумійте, що відчуває команда, яка грає в меншості й пропускає голи з явних офсайдів», — сказав тренер англійців журналістам.

* * *

      Виконавчий директор «Челсі» Пітер Кеньон і головний тренер команди Жозе Моуріньйо заявили, що Андрій Шевченко — саме той гравець, який потрібен чемпіонам Англії в майбутньому сезоні. Трансфер Шеви, у якого ще чинний трирічний контракт із «Міланом», може коштувати «Челсі» десятки мільйонів фунтів. Оглядачі вже навіть порахували, що в Лондоні Андрій отримуватиме 115 тисяч фунтів стерлінгів щотижня.

      У питанні можливого переходу Шевченка до «Челсі» вирішальним буде бажання самого українського форварда. «Мілан» не продасть Шеву, — заявив президент «россо-нері» Адріано Галліані. — Переговори про його продаж почнуться тільки в тому випадку, якщо сам футболіст попросить виставити його на трансфер».

Велоспорт

      Позавчора на велогонці «Джиро д'Італія» відбувся 11-й етап — гонка з роздільним стартом на 50 км. Українець Сергій Гончар показав четвертий час (першим був його партнер по команді «Т-мобайл» Ян Ульріх), відтак у генеральній класифікації вийшов на третю позицію. Італійцеві Івану Бассо він програє 3 хв. 24 сек. Інші наші гонщики показали в четвер такі результати: Володимир Густов — 24-й, Сергій Матвєєв — 25-й, Юрій Кривцов — 41-й.

Шахи

      Сьогодні в Турині стартує Всесвітня шахова олімпіада. На ній чоловіча збірна України виступатиме без одного зі своїх лідерів Руслана Пономарьова, який визнав за краще грати на комерційному турнірі у Софії. Щоправда, у столиці Болгарії Руслан після семи турів посідає останнє, шосте, місце. У чергових партіях він поступився американцю Камському й обіграв росіянина Свідлера, має тепер 2,5 очка. А лідирує Гата Камський — 5 балів.

Баскетбол

      Чоловіки. Українська суперліга. Матчі за 9—14-те місця: «Будівельник» — «Одеса» — 84:59.

* * *

      НБА. «Плей-оф». Півфінали у конференціях (серії до 4 перемог). Захід: «Кліпперз» — «Фінікс» — 118:106 (серія — 3:3).

Спорт і влада

      Учора міністр у справах сім'ї, молоді та спорту презентував концепцію реконструкції й реорганізації території НСК «Олімпійський». Юрій Павленко провів екскурсію стадіоном, зокрема місцями, де планується будівництво нових об'єктів спортивного та інфраструктурного призначення, представив проект будівництва олімпійської бази льодових видів спорту «Олімпійське селище» (на верхньому полі НСК).