Хто за дужками?

24.05.2006

      Фраза «вчора ввечері коаліційна угода між «Нашою Україною», Блоком Тимошенко та Соцпартією могла бути підписана» вже, мабуть, викликає у читачів гомеричний регіт. І недарма, адже ледве не щодня це «вчора» відкладається на невизначений термін. Колись «триєдина» опозиція так довго намагається знову стати владною коаліцією, що незабаром, мабуть, навіть найбільш політично підкованим українцям буде байдуже, чи дійсно коли-небудь підпишуть ту угоду і чиї саме «автографи» під нею стоятимуть.

      А про зміст цього документа годі й говорити. «Найбільш перчене» питання про прем'єрство Юлії Тимошенко (а саме воно та ще головування у Верховній Раді ховається за різноманітними термінами на кшталт «розподіл сфер відповідальності») вже викликало оскому навіть у самих «коаліціонерів». Принаймні ще в неділю-понеділок спершу головний соціаліст України Олександр Мороз, а потім і його «права рука» Йосип Вінський розповідали про те, що і вони, і навіть БЮТівці готові винести питання про призначення Прем'єра та Голови ВР «за дужки» коаліційної угоди. При цьому позавчора Вінський запевняв, що його політична сила та Блок Тимошенко будуть готові підписати угоду у вівторок. Навіть більше: сам він, як повідомила «Українська правда», документ від СПУ вже підписав, і черга була тільки за БЮТ. «Зараз Юлія Тимошенко займається технічною вичиткою. Якщо сьогодні вона вичитає, то завтра ми підпишемо. Залишились технічні питання», — сказав Йосип Вікентійович. І пояснив, що дарма «Наша Україна» ображається, ніби вони (БЮТ та СПУ) щось там потайки підписують: «Ми не підписуємо його, ми парафуємо. А підпишемо лише втрьох».

      Учора про те, що до вечора «тимошенківці» з «морозівцями» парафують коаліційну угоду, повідомила й «права рука» лідерки БЮТ — Олександр Турчинов. Він розповів, що протягом понеділка-вівторка тривало редагування проекту угоди Юлією Тимошенко. За словами Турчинова, найбільше пропозицій стосувалося соціально-економічного блоку програми.

      Однак із «дужками», як виявилося, не все так просто. Чи то керівництво СПУ, поки Юлія Володимирівна читала проект, передумало, чи то журналісти від початку неправильно зрозуміли, але вчора ще задовго до вечора прес-служба Соціалістичної партії оприлюднила обурену заяву, з якої випливало, що СПУ не лише не збиралася виносити посади Прем'єра й спікера за дужки, а навіть навпаки, категорично наполягає на тому, щоб їхнiй розподіл був зафіксований в угоді. «Соціалісти вже наголошували, що у розділі «розподіл сфер відповідальності між суб'єктами коаліції» проекту коаліційної угоди, погодженому СПУ і БЮТ, зазначається, що «учасник коаліції, який здобув найбільшу кількість голосів серед інших учасників коаліції, вносить кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра України. Інші учасники коаліції та Президент не мають права вето на цю кандидатуру, — сказано в заяві Соцпартії, — крім того, у цьому ж розділі передбачається, що «Голова Верховної Ради визначається за окремим політичним погодженням між керівниками суб'єктів коаліції та Президентом».

      Отакої. Ну а щодо БЮТ, то вони, здається, від принципу почергового розподілу посад «по-старшинству» і не відмовлялися. І представник Блоку Тимошенко Турчинов, оголошуючи про готовність БЮТ до підписання угоди у вівторок, фактично підтвердив заяву соціалістів щодо визначення кандидатур Прем'єра і спікера.

      Тим часом «Наша Україна» вчора також завершила роботу над проектом угоди і запропонувала потенційним товаришам по коаліції остаточно узгодити її текст. Як повідомила керівник інформаційного департаменту «НУ» Тетяна Мокріді, «нашоукраїнці» направили «свій» проект із супроводжуючим листом за підписом Романа Безсмертного на адреси Юлії Тимошенко та Олександра Мороза. В листі пропонується «створити спільну робочу групу для остаточного погодження усіх позицій коаліційної угоди», а конкретно в «нашоукраїнському» проекті «є всі частини, які повинні міститися у ньому згідно з підписаним протоколом про наміри щодо утворення коаліції, а саме — преамбула, програма діяльності, регламент та розподіл сфер відповідальності», — повідомила Мокріді. Також, за її словами, «Наша Україна» звертається до партнерів по коаліції з проханням не оприлюднювати проект коаліційної угоди до її остаточного погодження — «аби не збивати з пантелику ЗМІ та суспільство».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Віктора Ющенка турбує брак довіри між учасниками майбутньої демократичної коаліції, повідомив в інтерв'ю газеті «День» голова секретаріату Президента Олег Рибачук . «Найближчим часом у Президента буде нарада щодо деталей коаліційної угоди, зокрема, щодо її економічної складової, — розповів Рибачук. — Президент не розуміє, чому затягується коаліційний процес. Саме тому Ющенко почав більше уваги приділяти чиннику стабілізації коаліції. Він говорить, що ніякими запевненнями в особистій дружбі й любові не замінити чинник відсутності довіри між учасниками коаліції». За словами керівника президентського секретаріату, глава держави «хоче бачити відповіді на запитання, які роз'єднують».

      «Президент  хоче чесного діалогу з суспільством. Щоб зобов'язання виносилися на публіку. Щоб не було ніяких «пактів Молотова—Ріббентропа». Й він це зробить. Усе це й є гарантія стабільності коаліції. Коаліція повинна пам'ятати: вона працює не на Президента, а на майбутнє країни. А щоб реагувати на виклики часу, країні потрібно вийти вже зі старої передвиборчої риторики. Президент навіть знає, яким буде уряд. Ющенко концептуально, без прізвищ, бачить його склад. Він бачить Прем'єра. Але говорить про те, що в нього є 15 днів для того, щоб виставити Прем'єру свої вимоги. А поки він виставляє вимоги до коаліції», — зазначив Рибачук.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>