Народжуйте, чорноброві!

24.05.2006
Народжуйте, чорноброві!

Держава хоче підвищити народжуваність. (Фото Укрінформ.)

      Демографічна ситуація в Україні й надалі залишається складною — нас уже менше 47 мільйонів. Низька народжуваність, зависока, за сучасними стандартами, смертність, масовий виїзд українців за кордон уже стали справжньою проблемою. Щоб якось зарадити цьому, Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту й Інститут демографії розробили Стратегію демографічного розвитку на найближчі 10 років. Уряд її вже ухвалив.

      Зміст реального виходу з демографічної кризи полягає у підвищенні якості життя, збереженні та відтворенні його життєвого і трудового потенціалу. «Влада поставила перед собою завдання: відновити сімейні цінності; допомогти парам подолати страх невпевненості й народити другу дитину; переконати людей, що здоровий спосіб життя — це модно й корисно; надати можливість українцям достойно заробляти на Батьківщині, а не гнути спину десь за кордоном; адаптувати українське суспільство до процесу демографічного старіння», — пояснює міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

      Реалізація завдань, викладених у Стратегії, дозволить Україні не лише вийти з демографічної кризи, а й значно зміцнити інститут сім’ї, гармонізувати її духовний та економічний розвиток, наголосив Юрій Павленко.

      Щоб в Україні відбувалося повне відтворення населення, потрібно, щоб на 10 жінок припадало 22 дитини, а зараз на 10 жінок — 12 дітей. Сім’ї не поспішають заводити другу дитину (що вже говорити про багатодітність!). Чітко простежується зниження рівня матеріального забезпечення сім'ї зі збільшенням кількості дітей. Так, у 2003 році рівень бідності сімей без дітей становив 18,4 відсотка, з однією дитиною — 24,1, із чотирма і більше — 64,6 відсотка.

      Збільшення виплат при народженні немовляти не спричинило демографічного вибуху, а лише трохи збільшило народжуваність. Ці виплати, пообіцяв міністр, збережуться й надалі.

      Теперішня демографічна криза, як відзначають науковці, сягає корінням ще в 60-ті роки минулого століття, коли радянська система бездумно залучала жінок у суспільне виробництво з надмірною зайнятістю. Наслідки не забарилися — із 1989 року значно почала скорочуватися народжуваність, тут ще варто згадати й екологічну та економічну кризи, які припали саме на той період.

      Із 1991 року кiлькiсть померлих перевищила кількість народжених. На сьогодні українці живуть на 11,5 року менше, ніж європейці. Майже 38 відсотків наших чоловіків помирають, так і не доживши до пенсійного віку. Причини — нездоровий спосіб життя, шкідливі звички. Саме це і є головною причиною демографічної кризи.

      Найскладніша демографічна ситуація була в Україні в 2004 році. Тоді держава опинилася в демографічній ямі — смертність значно перевищила межі найгірших прогнозів, а народжуваність була на критично низькому рівні. Із жовтня 2005 року намітилися позитивні тенденції щодо народжуваності й темпи зростання найвищі за весь період незалежності.

Олена БРЕЗІЦЬКА.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>