Шанс для Михайличенка та його команди

24.05.2006
Шанс для Михайличенка та його команди

Олександр Алiєв виходить на новий рiвень. (Фото РЕЙТЕР.)

      Сьогодні португальське місто Агуеде стане синьо-жовто-помаранчевим, при цьому з великою часткою ймовірності можна казати, що на трибунах місцевого 8-тисячного стадіону домінуватимуть перші два кольори. Вже за чотири дні до стартового матчу молодіжної збірної України на Євро-2006 (U-21) співвітчизники-заробітчани в цій країні питали зайвий квиток у керівників нашої делегації. Голландці теж планували масово виїхати на підтримку своєї молоді. Один із тренерів «синьо-жовтих» Олександр Іщенко, який переглядав контрольний поєдинок «помаранчевих» із німцями (2:2), розповів, що на стадіоні в Дутінгемі диктор активно закликав уболівальників здійснити піренейське «футбольне турне». Утім, змагання у фан-підтримці — це лише зовнішній антураж, нас же цікавить, із чим підійшла до дебюту наша «молодіжка». Адже за значимістю це друга на континенті у 2006 році футбольна подія (після чемпіонату світу в Німеччині). До того ж врахуймо, що, з огляду на неминуче омолодження дорослої команди Блохіна, у Португалії ми переглядатимемо фактично майбутніх учасників відбору до Євро-2008, який розпочнеться вже восени цього року.

* * *

      «Найголовніше, щоб гравці підготувалися психологічно і не боялися ніяких імен. Тут багато залежатиме і від нас, тренерів», — каже наставник молодіжної збірної Олексій Михайличенко. У Португалії в нього буде чудовий шанс голосно заявити про себе як тренера-психолога високої кваліфікації. Якщо збірна України вийде з групи, де, окрім голландців, грають п'ятиразові чемпіони континенту серед «молодіжок» — італійці (1992, 1994, 1996, 2000, 2004 рр.) та данці, яким ми двічі поступилися у відбірковій групі, це, безумовно, матиме резонанс.

      Хоч як дивно, але всі передумови для цього у тренера є. Значну частину заявки на Євро-2006 становлять гравці, які виступали разом ще у фінальних частинах Євро-2004 (U-19) та минулорічної першості світу (U-20). Крім того, в нас уже немає одвічної проблеми наявності ігрової практики у кандидатів до молодіжної збірної. В останньому сезоні усі, крім динамівців Ситника та Михалика, регулярно грали в основних складах команд вищої ліги, а Іщенко та Фещук — провідні гравці «Карпат», лідера першої ліги. На перші шпальти російських видань потрапив вихованець харківського футболу Сергій Пилипчук, який своїми голами приніс кілька перемог дебютанту прем'єр-ліги РФ — «Спартаку» з Нальчика.

      Відпрацьована у Михайличенка й улюблена схема з двома опорними півзахисниками, двома «інсайдами» та Алієвим і Мілевським, на яких покладено відповідальність за «креатив». У групі, де «фаворити не ми», це має величезне значення.

      Щодо мінусів, то українці досить невпевнено провели контрольні матчі на Меморіалі Лобановського, а за вісім днів у Португалії не провели жодного спарингу, натомість працювали над балансом готовності різних гравців. Адже якщо Чигринський і Мілевський билися в «золотому» матчі, то багато хто на фініші національної першості відпочивав значно довше. Заліковують травми Самборський і Допілка, не потрапив до заявки й дніпропетровець Кравченко. З ним узагалі цікава історія. В одному інтерв'ю Костянтин заявив, що мріє потрапити на «дорослий» чемпіонат світу. Михайличенка, здається, це роздратувало: «Ну то хай пробивається до національної збірної».

* * *

      Останнім часом багато авансів роздано нашим захисникам, але досі вони були «героями» в національному масштабі. Сьогодні ж цікаво, як Іщенко, Яценко, Чигринський — у центрі та Ярмаш і Романчук — на флангах протистоятимуть Класу Яну Хунтелару. Цей форвард перейшов із «Херенвена» в «Аякс» за рекордну для фламандців суму 9 млн. євро, і від національної збірної Марко ван Бастен «відчепив» його лише в останній момент. А ще в розпорядженні наставника Арі Хаана є вже відомі в Європі захисники Влаар («Фейєноорд») та Емануельсон («Аякс»), хавбеки Схаарс і Зеув з АЗ та нападаючі Кастелен («Фейєноорд») і де Ріддер («Сельта»).

 

ЗНАЙ НАШИХ

Заявка збірної України

на Євро-2006 (U-21)

      Воротарі: 1. Андрій П'ятов («Ворскла»), 12. Олександр Рибка («Динамо»), Євген Ширяєв («Чорноморець»)

      Захисники: 2. Олександр Романчук («Арсенал»), 3. Микола Іщенко («Карпати»), 4. Дмитро Невмивака («Металург» (З)), 5. Олександр Яценко (ФК «Харків»), 6. Дмитро Чигринський («Шахтар»), 15. Григорій Ярмаш («Ворскла»)

      Півзахисники: 8.Олександр Алієв («Металург» (З)), 9. Адріан Пуканич («Іллічівець»), 13. Сергій Пилипчук («Спартак» (Нч, Росія), 14. Євген Чеберячко, 19. Олександр Максимов, 21. Андрій Оберемко (усі — ФК «Харків»), 18. Олексій Годін («Металург», (З)), 17. Тарас Михалик, 20. Олександр Ситник (обидва — «Динамо»)

      Нападаючі: 7. Максим Фещук («Карпати»), 10. Артем Мілевський («Динамо»), 11. Руслан Фомін («Металіст»), 16. Іван Кривошеєнко («Іллічівець»)

* * *

      Завдяки ТО «Поверхность», яке придбало права на трансляції матчів Євро-2006 (U-21) разом із телекомпаніями ще десяти країн (так встановлено рекорд «виручки» від продажу телеправ), ми побачимо всі матчі нашої команди у прямому ефірі на УТ-1:

24.05 Україна — Голландія (19.15)

26.05 Італія — Україна (21.45)

29.05 Україна — Данія (21.45)