«Арсенал» тоне — футболісти тікають

24.05.2006
«Арсенал» тоне — футболісти тікають

Кому Еммануель подарує свою «любов» — Києву чи Донецьку? (Фото УНІАН.)

      Черговий скандал зароджується навколо трансферної угоди за участі донецького «Шахтаря». Якщо минулого року гірники зі своїм 85-мільйонним (у доларах) річним бюджетом не захотіли платити бориспільському «Борисфену» за перехід у Донецьк скромного захисника Олега Карамушки, то тепер накльовується схожа ситуація з форвардом Еммануелем Окодувою з київського «Арсеналу». Нагадаємо, цими днями «Шахтар» повідомив, що нігерійський нападник «канонірів» підписав із чемпіонами України контракт за схемою «4+1». Причому кращий бомбардир останньої національної першості нібито показав донеччанам документ, який свідчив про його статус вільного агента (і, відповідно, можливість переходу до іншого клубу без виплат у касу «Арсеналу»).

      Однак «каноніри» протестують проти такого трансферу. Спочатку головний тренер муніципальної команди Олександр Заваров заявив, що йому нічого не відомо про зміну команди Окодувою. А позавчора прес-служба ФК «Арсенал-Київ» оприлюднила заяву, в якій зазначається, що контракт забивного нігерійця з «Арсеналом» закінчується влітку 2007 року, тож зараз Еммануель не має права просто так усе кинути й переїхати до Донецька. Як і «Шахтар» не має права забирати чужого гравця й підписувати з ним трудові угоди.

      У цій ситуації є два нюанси. По-перше, «канонiри» вели переговори про продаж Окодуви у  київське «Динамо». А по-друге, зі зміною київської міської влади «Арсенал» фактично «завис у повітрі». Досі Леонід Черновецький казав, що фінансувати зі столичного бюджету спортивні клуби не буде. Однак наразі на Хрещатику жодних документів з цього приводу ще не ухвалювали. «Керівництво ТОВ ФК «Арсенал-Київ», як і працівники клубу, чекають на зафіксоване концептуальне рішення на рівні київської міської влади про подальшу долю муніципального футбольного клубу. ...Ймовірні два шляхи у подальшій долі «Арсеналу» — передача клубу новому власникові або  ліквідація», — такий коментар зробив начальник головного управління з фізичної культури і спорту КМДА Ростислав Карандєєв. З урахуванням найгіршого варіанту, каже представник «спортивної» влади столиці, на сьогодні готуються проекти документів щодо отримання усіма футболістами «Арсеналу» статусу вільних агентів. Однак, оскільки ліквідація клубу — справа далеко не вирішена, то Окодува явно поспішив із втечею.

      Ще один висновок із неприємної ситуації такий: зовсім некрасивим є прагнення найбагатшого у Східній Європі клубу «мародерствувати» на кадровому полі команд, що переживають фінансову скруту й рахують кожну копійку. У 2005-му обібрали «Борисфен», тепер — «Арсенал»...  

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Крім нігерійця, «Шахтар» залучає й українських гравців. Із донецького «Металурга» прийшов Ткаченко, з «Металіста» — Кучер, з «Іллічівця» гірники повертають свого колишнього гравця Олексія Гая.

      А ось другий донецький клуб знову зміцнює тренерську позицію. За повідомленням газети «Команда», у понеділок перший віце-президент «Металурга» Дмитро Селюк підписав у Барселоні контракт з 53-річним іспанським тренером Анхелем Алонсо Еррерою (схема — «1+1»). Еррера більше відомий як гравець-центрфорвард «Сарагоси», «Барселони» й «Еспаньйола», він провів у прімеро 265 матчів і забив 107 м'ячів (був чемпіоном країни, володарем Кубка й Суперкубка). На тренерській ниві Пічі Алонсо особливих успіхів не здобув — він допомагав Віктору Муньйосу в «Мальорці», очолював збірну Каталонії, після чого працював спортивним коментатором на каталонському каналі TV3.

      Зі слів же Селюка стало зрозуміло, що донецьку команду очікують серйозні кадрові зміни, але поки відомо лише те, що в «МД» повинні повернутися нападаючі Андрес Мендоса і Георгій Деметрадзе.