Під крилом Нугзара

24.05.2006
Під крилом Нугзара

Нугзар Месаблішвілі та Дагмара Сагалова після повернення з Одеси.

      Свого часу киянина Нугзара Месаблішвілі не задовольнили перемоги у чемпіонатах і Кубках України, титул чемпіона СРСР із самбо і дзюдо в системі МВС та  титул чемпіона світу в складі клубу. Нугзар Ревазович мріяв стати найкращим у світі дзюдоїстом без усіляких «командних заліків». Послідовно йшов до своєї мети і таки переміг на першості світу в Токіо серед ветеранів у 2003-му. За останні роки Месаблішвілі ще чотири рази ставав другим на світових форумах поважних майстрів татамі, а минулого року виграв і чемпіонат Європи у Санкт-Петербурзі. Цього року Нугзар знову планує поїхати на ветеранський чемпіонат світу. Чи варто дивуватися, що з таким бажанням «довигравати» все те, що не вдалося у молоді роки, свій перший самостійний клуб дзюдо він назвав «Реванш»?

      «Дитячу школу «Артем» і клуб «Реванш» було створено два роки тому, — розповідає Нугзар Месаблішвілі. — Тут, у чудовому залі на стадіоні «Спартак», ми забезпечили все необхідне для досягнення високих результатів. Починали «з нуля» — купили два татамі, «шведські стінки», канати та все, що створює належну атмосферу для тренувань з єдиноборств. Зараз у залі щодня, крім неділі, тренується близько 70 дзюдоїстів. За нетривалий час заявили про себе на всіх усеукраїнських та деяких міжнародних змаганнях. Моя мрія — виховати олімпійських чемпіонів. Проте щоб успішно виступати на відповідальних турнірах і зростати в майстерності, нашим хлопцям та дівчатам потрібна змагальна практика. І я прагну використати будь-яку можливість — будь-то турнір із самбо чи сумо. Виступ у різних видах єдиноборств дає додаткові навички, які сприятимуть успіхам у дзюдо».

      Нещодавно «артемівці» повернулися з Одеси, де відбулася першість України серед дiтей 1994-95 р.н. Дагмара Сагалова, яка опановує дзюдо лише півтора року, перемогла у вазі до 28 кг. Могла стати кращою і Софійка Трофимчук, але, маючи перевагу, припустилася помилки через брак досвіду і посіла п'яте місце. Та в цих дівчат іще все попереду, як і у переможців та призерів всеукраїнських змагань Теймураза Месаблішвілі, Дмитра Бережного, Миколи Токаренка, Наталки Беззубової. Їм є на кого рівнятися: нещодавно Галина Коваль, яка працює в «Реванші» тренером, та Марія Скора стали чемпіонками України із сумо і зараз готуються у складі національної збірної до участі в чемпіонаті Європи.