ГУАМ. Самоствердження

24.05.2006
ГУАМ. Самоствердження

Президенти Воронiн, Алiєв, Ющенко, Саакашвiлi погасили марки, присвяченi самiту ГУАМ. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора ГУАМ офіційно перетворився на нову міжнародну організацію з новою назвою — Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ. Добру половину дня президенти чотирьох держав — Грузії, України, Азербайджану та Молдови — провели в спростуванні абеткових істин, буцімто неоГУАМ є противагою, альтернативою СНД. Утім сам факт утворення організації з числа країн колишнього СРСР, три з яких у тій чи іншій формі відвертості заявляли про бажання вийти з СНД, організації зі своїм, ГУАМiвським, статутом, секретаріатом і навіть уже підписаним протоколом про зону вільної торгівлі, організації, в якій немає чіткого лідера, а себто «старшого брата» з диктатом власних інтересів, цей факт свідчить: учора в Києві таки було вбито цвях у домовину Співдружності Незалежних Держав під протекторатом Москви.

 

Альтернатива СНД

      На вчорашній прес-конференції всі без винятку президенти запевняли, що «наша організація неконфронтаційна, не спрямована дружити проти когось» (Ілхам Алієв) і «якщо ми й критикували СНД, то лише через низьку ефективність конкретної діяльності Співдружності» (Віктор Ющенко). Президент України ще й особливо підкреслив доброзичливі наміри України — «ми не прагнемо до відмови від співпраці з державами-членами СНД». «Коли є сусіди, між сусідами відносини повинні бути добрими. Це природне відчуття, правда?» — риторично запитував Віктор Андрійович журналістів.

      Утім всі помітили (адже прес-конференція, для підкреслення надважливої ролі цього саміту в житті держави, транслювалася в прямому телеефірі на Першому національному), що президент Молдови Володимир Воронін та лідер Грузії Михаіл Саакашвілі були значно стриманішi в застереженнях. Обидва вони пригадали, як у Москві бульдозери чавили вина їхніх виробників, і схоже, винна драма стала частиною розтоптаної національної гідності. «Якщо підійти до цієї проблеми бульдозерами, то це одне питання, а якщо підійти по-людськи, то хто буде проти? — обурювався Воронін. — Ми самі з цим увесь час боремося — ганяємо фальсифікаторів, але все це робиться в рамках цивілізованих, без принижень».

      Те, що Молдова не збирається пробачати росіянам, очевидно вже місяць поспіль. Але вчора трапилася нагода сказати про це. Не випадково Володимир Воронін, щойно зійшовши з трапа літака в «Борисполі», заявив журналістам, що «Молдова розгляне можливий вихід iз СНД». «Така ініціатива надходила від опозиційних парламентаріїв, і вона розглядатиметься в парламенті», — впевнено сказав молдовський президент. Це, здається, вперше Воронін пішов слідами Саакашвілі — заявив про можливість виходу своєї держави із зони СНД.

      Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ вирізняється ще й тим, що до кола запрошених до саміту VIP-персон увійшли керівники країн, котрі ще зовсім недавно амбітно боролися з Росією  за самоствердження, — це президенти Литви Валдас Адамкус та Польщі Лех Качинський. Обидві ці країни є членами Європейського Союзу. Ще один високий гість — віце-президент Болгарії — представляв країну, яка претендує наступного року стати членом ЄС.

      Зауважимо, що члени ЄС не беруть участі в інших міжнародних організаціях подібного характеру, проте Валдас Адамкус кількаразово підкреслював, що Литва «лише технічно присутня в ГУАМ». Й інтригуюче додав, що «створення ГУАМ відповідає тому часу, в якому ми живемо».

Енергетика ГУАМ

      Упродовж двох днів роботи саміту політики та дипломати всіх країн-учасниць і спостерігачів намагалися затушувати політичну складову нової міжнародної організації і натомість акцентувати на її виняткових економічних завданнях.

      З огляду на це потенційно найважливішим учасником новонародженого ГУАМ є Азербайджан. Це єдина з «четвірки» країна, яка є не транзитером, а поставником енергоносіїв. Тому на нафтового друга дивилися радісно і поблажливо замовчували кричущі проблеми з демократією, придушенням опозиції, політичними в'язнями, — словом, з усім арсеналом порушень, які притаманні режиму Алієва-молодшого. Очевидно, Азербайджан — саме та держава, якій з-поміж інших найскладніше було підписати статут нової організації, де як цілі діяльності вказано «утвердження демократичних цінностей». До слова, однією з цілей, вказаних у статуті, є також євроінтеграція.

      Енергетична безпека країн регіону, проблеми енергопостачання в Західну Європу були виділені в окреме засідання саміту ГУАМ. В обговоренні саме цієї тематики взяв участь польський президент Качинський, який найменше перебував у Києві (він вилетів на батьківщину вчора надвечір). Довгобуд Одеса—Броди—Плоцьк відтак став уже проблемою не тільки України та Польщі, а й усього ГУАМу.

      Наразі спільні енергетичні проекти ГУАМ не конкретизувалися, а лише визначилися їхні контури. Зате президенти чотирьох країн змогли наблизитися до конкретики — учора вони підписали Протокол про реалізацію положення про створення зони вільної торгівлі. Закручена назва цього «протодокумента» радше свідчить про наміри працювати в напрямi створення зони вільної торгівлі в межах «четвірки». Проте симптоматично, що подібний папір і такий конкретний намір, як узятися за ЗВТ, лідери країн-членів ГУАМ підписали на першому ж своєму засіданні. До прикладу, СНД йшла до цього десятиліттями, але так і не дійшла. Ініціатором утворення зони вільної торгівлі в межах СНД була Україна.

      Говорячи про вищеозначений протокол, Президент України пояснив журналістам, що відтак «уряди чотирьох країн мають вирішити конкретні питання, пов'язані з митним та тарифним врегулюванням, зокрема на транспорті, ... і ця робота ще попереду».

Чотири рівнi організації

      Віктор Ющенко назвав київський саміт ГУАМ історичним. Як мінімум, він історичний для регіональної організації, яка існувала досі десяток років «на папері» й тільки нині «ожила», перетворилася на міжнародну організацію з усім, чим годиться — cтатутом, секретаріатом, штаб-квартирою. Як відомо, Секретаріат ГУАМ буде розташовуватися в Києві (доросла, нарешті, «мать городов руських» до столиці пристойної регіональної організації).

      Передбачається, що в організації діятимуть ради чотирьох рівнів — глав держав, міністрів закордонних справ, національних координаторів та постійних представників. (Той, хто пробує порівнювати цю структуру з СНД, помічає, що в Співдружності немає національних координаторів).

       У декларації про створення Організації за демократію і розвиток ГУАМ, яку було вчора підписано, йдеться про відкритість її для нових членів та партнерів. Важливим є й ще один пiдписаний у Києвi  документ — декларація з питань врегулювання конфліктів. Адже на теренах Молдови та Грузії тліє багатолітній конфлікт.

      Наразі невідомо, коли президенти країн ГУАМ зберуться знову. Але початок, беззаперечно, був ефектним.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>