«Дорогі керівники»? Але газ дорожчий!

24.05.2006

       Чергове підвищення цін на енергоносії пересічні донеччани зустріли без ентузіазму. Навпаки. А ось керівників міста цей факт обурив настільки, що вони навіть готові судитися з Кабміном. Щоправда, у тому разі, якщо у столиці проігнорують письмові звернення, вже відправлені звідси «батьками міста».

       Як бідкався на зустрічі з журналістами міський голова Донецька Олександр Лук'янченко, в цьому році тариф на електроенергію для міськтепломереж збільшився на 36 відсотків, для міського електротранспорту — на 25, ціни на газ для тепломереж зросли на 49 відсотків! І найбільше в цій ситуації керівника міста обурило те, що постанова про збільшення тарифів з'явилася вже після закінчення виборів і попри неодноразові запевнення Кабміну про збереження попереднього рівня цін. «Я направив листи Прем'єр-міністру України та до Національної комісії з регулювання енергетики, — розповів Олександр Лук'янченко, — і якщо звідти не буде відповіді, нам доведеться подати в суд на власний уряд».

      Звісно, зі столиці чекають не просто формальної відповіді, а якихось урядових гарантій щодо компенсації отого збільшення тарифів. Так само донецький мер сподівається на відповідну реакцію ще й з боку Верховної Ради, яка не повинна перекладати вирішення цієї проблеми на «конкретну людину», тобто платника комунальних послуг.

      Ще невідомо, яку оцінку епістолярній творчості донецького мера дадуть у вищих кабінетах влади, та він уже зараз переконаний, що в донеччан є всі шанси виграти суд. І згадує приклад екс-міського голови Києва Олександра Омельченка, який після не виконання Кабміном законодавства про статус столиці подав відповідний судовий позов і відсудив 900 мільйонів гривень. Упевненості міській владі додає й підтримка депутатів обласної ради, які також адресували своє звернення керівникам країни. Зокрема, облрада пропонує Президенту України та Кабміну відмінити постанову про підвищення цін на газ і переглянути умови надання населенню субсидій. У Донецьку вважають, що витрати населення на оплату житлово-комунальних послуг мають бути у розмірі 15 відсотків від реальних доходів тієї чи іншої сім'ї.