23.06.2006

Warning: Illegal string offset 'image_w' in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2_desc.inc on line 77

Warning: Illegal string offset 'image_h' in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2_desc.inc on line 78

Тонi Сопрано з дружиною i чадами.

      Подібного вибуху популярності американські критики не спостерігали з часів телевізійної сенсації з медичним ухилом «Швидка допомога». В 1998 році у Сполучених Штатах з'явилася нова «телеманія», якій уже кілька років досвідчені в телевидовищах американці віддаються просто-таки з дитячою наївністю і безпосередністю - серіал «Клан Сопрано». «Сопрановську» епідемію не обмежує навіть той факт, що телефільм іде в Америці на платному і вельми дорогому каналі HBO. Глядачам же загальнонаціонального каналу «1+1» ніщо не перешкодило дивитися цей телевізійний хіт у загальнодоступному ефірі, а з 21-го червня в нічному ефірі «плюсів» стартував третій сезон найуспішнішої на сьогодні західної телевізійної саги.

      Стильні імітації гангстерських епопей 40-х і 50-х років залишилися у минулому. Навіть наближені до нашого часу події 70-80-х рр., уподобані Мартіном Скорсезе у фільмах «Казино» і «Свої хлопці», - справи давно минулих днів. Прийшов час сучасних мафіозі, гангстерів ХХI століття - нащадків легендарного Аль Капоне й сучасних капо, яким не чуже ніщо людське. Один із хрещених батьків Нью-Джерсі, глава кримінальної сім'ї Тоні Сопрано, традиційно контролює прибуткову сферу діяльності міста - вивіз на утилізацію сміття, бере участь у з'ясуванні стосунків між конкуруючими мафіозними кланами, вибиває борги, відмиває гроші і протистоїть ФБР... Це один бік його життя - бізнес, робота, трудові будні. Точно такі ж, як і в усіх людей. Інший бік - сім'я, де, як і в кожній американській, українській, російській чи французькій родині, виникають внутрішні проблеми. Діти витворяють, що хочуть, шлюб - на межі розриву, дружина трохи не застає чоловіка з коханкою, дошкуляє теща. Знайомі і близькі всім нюанси побуту. Навіть не властиві мафіозним босам візити до психоаналітика зближують Тоні з проблемами нормальної людини... На думку творця серіалу Девіда Чейза, сага сім'ї Сопрано - це історія американського середнього класу, американської провінції. Через що глядачі і зробили з неї  культ.

      На високий рейтинг популярності значною мірою вплинув і чорний гумор, притаманний главі клану на роботі і в житті. Роль Тоні Сопрано зіграв один з улюблених акторів культових режисерів, братів Коенів, - Джеймс Гандольфіні. Центральний персонаж у серіалі «Клан Сопрано» приніс йому справжню славу, за цю роль він був відзначений кількома преміями «Еммі» і нагородою «Золотий глобус». І хоча в його акторському багажі багато робіт, зокрема картини «Людина, якої не було», «Мексиканець», «Пережити Різдво», «Дістати коротуна-2», саме мафіозі Сопрано зробив Джеймса Гандольфіні світовою знаменитістю.

      Резюме професійної критики прозвучало як тріумфальний акорд: «Клан Сопрано» вважається сучасною мафіозною класикою й одночасно - мафіозною стрічкою... для всієї сім'ї. На її рахунку 28 номінацій на премію «Еммі» (п'ять перемог), вiсiм номінацій на «Золотий глобус» (чотири перемоги) і 18 інших нагород.

Анастасія СВЄТЛОВА.


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2_desc.inc on line 181