Король заглух, не повернувшись на трон

10.10.2006

      Ось так, на найцікавішому місці дав себе обігнати й обіграти великий «червоний барон» Міхаель Шумахер. Упродовж усього чемпіонату лідер «Феррарі» наздоганяв чинного «короля» «Формули-1» Фернандо Алонсо, на 16-му етапі - нарешті випередив у загальному заліку, і ось на Гран-прі Японії мотор червоного боліда по-зрадницькому заглух. До фінішу лишалося 17 кіл, і німець якраз очолював перегони. Але нитка інтриги обірвалася там, де цього найменше чекали. Фернандо тут же вискочив на лідируючу позицію й без проблем приїхав першим, а Міхаель узагалі не фінішував. Відтак іспанець перед останнім етапом - Гран-прі Бразилії, що відбудеться 20-22 жовтня, - має перевагу над німцем у 10 очок. У Шумі-старшого є, звісно, теоретичний шанс повернути собі чемпіонське звання, але для цього він має в Інтерлагосі здобути Гран-прі, а Алонсо - не увійти до залікової вісімки. Що майже неймовірно, знаючи холоднокровність цього молодого гонщика.

      А на японському автодромі в Сузуці все складалося так добре для Шумахера і його «Скудерії». Поул-позишн виграв другий пілот «Феррарі» - Феліпе Масса, і після двох кіл він по-братськи пропустив уперед старшого товариша, якому перемога була потрібніша. Алонсо ж, який за підсумками кваліфікації стояв п'ятим, по ходу перегонів піднявся на третю позицію, а потім, скориставшись затримкою Масси на піт-стопі, обійшов і його. Найцікавіше ж трапилося на 37-му колі - ви вже про це знаєте. Другим став Масса, третім - партнер Алонсо по команді «Рено» Джанкарло Фізікелла.

      Пізніше Фернандо визнав: «Коли я побачив, що Міхаель зупинився, я не міг у це повірити. Адже не так часто у машин «Феррарі» трапляються технічні проблеми. Але, мабуть, це компенсація за поламки у  моєму «Рено» на попередніх етапах».

      «Уже зрозуміло, що доля чемпіонату пілотів вирішена. Я не хочу більше про нього думати. Для мене все вже втрачено, - визнає Міхаель Шумахер. - Я не хочу їхати до Бразилії з надією, що хтось залишить гонку. Не хочу такої перемоги».

      Отже, 8-разовий чемпіон «Ф-1» закінчує кар'єру гонщика на мінорній ноті. Підсолодити гіркоту поразки Шумі зможе останньою перемогою на останньому етапі - цей успіх може стати для «Феррарі» ключовим у Кубку конструкторів.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з автоперегонів

«Формула-1». 17-й етап. Гран-прі

Японії (Сузука). 53 кіл (304,718 км)

      Залікова вісімка: Алонсо («Рено») - 1:23.53,413, Масса («Феррарі») - відставання 0.16,151, Фізікелла («Рено») - +0.23,900, Баттон («Хонда») - +0.34,101, Райкконен («Макларен») - +0.43,596, Труллі («Тойота) - +0.46,717, Р. Шумахер («Тойота») - +0.48,869, Хайдфельд («БМВ-Заубер») - +1.16,095.

      Загальний залік пілотів: Алонсо - 126 очок, М. Шумахер («Феррарі») - 116, Масса - 70, Фізікелла - 69, Райкконен - 61, Баттон - 49, Баррікелло («Хонда») - 28, Монтойя («Макларен») - 26...

      Кубок конструкторів: «Рено» - 195, «Феррарі» - 186. «Макларен» - 107, «Хонда» - 78, «БМВ-Заубер» - 36, «Тойота» - 35...