«Молодість» заблукала у «Лабіринті Фавна»

10.10.2006
«Молодість» заблукала у «Лабіринті Фавна»

      За десять днів розпочинається фестиваль «Молодість». Для кіноманів цей тиждень з «хвостиком», мабуть, триватиме більше, ніж зазвичай, бо дуже вже кортить побачити все обіцяне. А для оргкомітету, безперечно, промайне, як одна мить, бо питань, які треба вирішити, ще дуже багато.

      Щоправда, з фільмом, що буде показаний на церемонії закриття фестивалю, вже визначилися - це прем'єра мексикансько-іспанської картини «Лабіринт Фавна» режисера Гільєрмо Дель Торо. Як відомо, раніше «Молодість» заявляла на цю позицію прем'єру фільму Кіри Муратової «Ще дві історії...», але картина до дня закриття фестивалю не буде готова. Проте пані Муратова своєю присутністю «Молодість» таки пошанує - фестиваль планує презентацію її документального фільму та творчу зустріч із режисеркою, в якій візьмуть участь Рената Литвинова й Богдан Ступка.

      Директор «Молодості» Андрій Халпахчі так прокоментував історію з приїздом Дель Торо: «Лабіринт Фавна» як фільм для закриття був у нашому запаснику, - зізнався він. - І коли стало зрозуміло, що прем'єра Кіри Муратової не встигає, ми запросили цю картину. Написали режисерові листа і зараз чекаємо на відповідь - звісно, хотілося б бачити Гільєрмо Дель Торо на нашому фестивалі. Тим паче, що саме цю його картину Мексика висуватиме на «Оскар».

      Не зовсім зрозуміло виглядає і українське представництво в конкурсній програмі. Ні, фільми українських режисерів там є, але чи встигнуть їхні автори довести свої творіння до вигляду, що відповідатиме фестивальним вимогам, невідомо. «Українські режисери не відрізняються пунктуальністю, - каже директор програми фестивалю Людмила Новикова. - В конкурсній програмі студентських фільмів у нас, наприклад, є картина Ольги Орєхової «День затемнення». Але ця стрічка ще має пройти переозвучку, і чи встигне Орєхова зробити це до початку фестивалю - питання. А «Українська панорама» - це цілих 9 годин екранного часу».

      Список членів журі також узгоджується . Хоча кілька прізвищ - уже відомо. Головою журі на «Молодості» цього року буде відомий британський режисер Джон Ірвін, Україну ж у цій компанії «вершителів доль» представлятиме кінознавець Володимир Войтенко. Серед гостей фестивалю - багато російських акторів: Федір Бондарчук, Ірина Скобцева, Сергій Юрський, Євгенія Симонова... Традиційна «Київська майстерня талантів» цього року буде присвячена сценарній майстерності. До речі, серед нововведень фестивалю, окрім зміни дислокації - тепер, як ми вже писали, все відбуватиметься в кінотеатрі «Баттерфляй-Ультрамарин» - варто відзначити рішення про повторення конкурсної програми: сеанси «на біс» претендентів на перемогу відбуватимуться у кінотеатрі «Жовтень».

 

Головні призи Фестивалю:

 

* Гран-прі за кращий фільм усієї конкурсної програми - статуетка «Скіфський олень» та 10.000$;

* Приз за кращий повнометражний ігровий фільм - 2500$;

* Приз за кращий короткометражний фільм - 2500$;

* Приз за кращий студентський фільм - 2500$;

* Приз кращому молодому актору/актрисі - 1000 євро.