І на «МАРСі» будуть посмішки цвісти

10.10.2006

      Учені так довго сушили голови над походженням загадкових «марсіанських каналів» та можливістю існування бодай примітивного життя на його берегах, що он уже з'явився ще один МАРС. Причому вже доведено - життя без гумору на ньому не уявляють, оскільки воно в такому прісному вигляді тут просто неможливе. Адже «МАРС-2006» - це Перший міжнародний конкурс карикатур - скорочено від «Маріуполь сміється».

      Тему хитрі організатори обрали підходящу - «Їжа - це життя». І потрапили в «яблучко», бо від бажаючих покепкувати над гастрономічними уподобаннями далебі не бракувало. «Нам приємно, - каже голова оргкомітету конкурсу Олег Толстенко, що «МАРС», щойно засвітившись на небосхилі світової карикатури, відразу знайшов відгук у 147 авторів із 41 країни світу, які надіслали нам 650 своїх робіт. Журі на чолі з відомим фахівцем карикатури, головою Асоціації карикатуристів Костянтином Казанчевим, довелося добряче попрацювати, щоб визначити кращих». А ще одного переможця визначало най-найавторитетніше журі - мешканці приморського Маріуполя. Річ у тім, що найкращі роботи конкурсу презентували городянам на відкритій виставці, що відбулася ще 9 вересня під час святкування Дня міста. Приз глядацьких симпатій тоді здобув малюнок нашого співвітчизника Вадима Шевченка. (Переповідати карикатуру, звісно, річ невдячна, та спробую. Отже, художник по-своєму побачив відому статую Свободи - зобразив добряче розповнілу тітку із пластиковим стаканярою з «Кока-колою» в руці замість звичного факела. А іншою вона притискає до себе гамбургер чималого розміру).

      Першу премію присуджено художнику Сергію Савілову - вихованцю донецької школи карикатури, який останні роки працює в Москві, у Видавничому домі «Комсомольська правда». Друге та третє місця відповідно посіли Бретіслав Коважик із Чехії та Галім Баранбаєв з Казахстану.

      Окрім згаданих майстрів веселої графіки, кілька їхніх колег удостоєні спеціальних призів. Серед них - українці Юрій Кособукін, Володимир Казаневський, Олег Гуцол, росіяни Валентин Дубінін і Євген Осипов, поляк Мацей Вержбинський. Не залишилися без спеціальних відзнак і патріархи донецької карикатури Віктор Савілов і Микола Капуста.

      ...Цікаво, що справді перший конкурс карикатур, організований Донецьким центром гумору, відбувався у Маріуполі ще у 1991 році. Художники тоді «сміялися» на тему пива. Як бачимо, через 15 років дійшла черга й до закуски. А що стане наступною темою конкурсу, підкаже організаторам життя. Тим більше тривалої перерви між конкурсами вже не буде. Адже «МАРС-2006» з його високим рівнем організації (учасники кажуть, що конкурс подібного рівня проводиться в Україні вперше) просто приречений на те, щоб стати традиційним.