Обнадійливий потенціал

12.10.2006
Обнадійливий потенціал

Олексій Михайличенко створює нову команду. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Молодіжна збірна попереднього скликання увійшла в історію здобутими цього літа срібними медалями континентальної першості в Португалії та провалом у відборі до Євро-2007 (фактично програшем домашнього матчу болгарам). Після того, як ця команда припинила існування, Олексій Михайличенко розпочав створення нового колективу. Днями «нові молодоукраїнці» провели в Києві спаринги з білорусами та литовцями і виграли їх з однаковим рахунком 3:0. Більшість із тих, хто бачив ці матчі, оцінюють майбутнє команди з оптимізмом.

      Із цим важко не погодитися з огляду на рівень технічної підготовленості багатьох виконавців. Утім успішне майбутнє збірної можливе лише за умови найшвидшого входження до «основи» своїх клубів, оскільки на дорослішому рівні на прийняття футболістом рішень відводиться значно менше часу. А поки 500 глядачів на НТК ім. Банникова насолоджувалися технічними та швидкісними діями харківських форвардів Олександра Гладкого й Руслана Фоміна, «під якими» зріло грав київський динамівець Денис Олійник. Крім того, помітно великий потенціал має і хавбек «Дніпра» Костянтин Кравченко.

      Загалом, як і в попередній грі з білорусами, в новій команді Олексія Михайличенка упевненіше виглядає склад першої 45-хвилинки. Позавчора саме він ще до перерви організував три голи у ворота прибалтів. Команді «другого тайму» поки бракує зіграності, що й не дивно, адже загалом до кола кандидатів у «молодіжку» входить 22 футболісти з 15 клубів. Серед них є й три легіонери, що в цій віковій групі раніше траплялося нечасто. Щоправда, з «дальнього» зарубіжжя у нас є лише півзахисник бельгійського «Генка» Олександр Яковенко, а Олексій Чичиков та Денис Скепський представляють московські клуби, відповідно, «Локомотив» та «Динамо».

      У матчі з литовцями швидкий гол організували слобожанці - Гладкий із «Харкова» зробив усе для Фоміна з «Металіста», котрому залишалося тільки відправити м'яч повз голкіпера гостей Кацинкявичуса, який необачно вийшов із воріт. За шість хвилин до перерви Олійник вдало зіграв на випередження, подвоївши рахунок. Зауважимо, що Денис і до цього мав чимало нагод для влучного удару. Остаточний же підсумок матчу встановив гравець «Арсеналу» Костянтин Ярошенко, який красиво виконав «стандарт». До речі, цього футболіста настирливо рекомендують Олегові Блохіну для національної збірної.

      Потенціал «молодіжки», про який сьогодні так багато розповідають, можна назвати високим з одним уточненням - цим хлопцям ще належить навчитися ефективніше реалізовувати гольові моменти. Цієї «хвороби» попереднє скликання так і не позбулося до останніх днів свого існування.

      Нагадаємо, що наступний відбірковий цикл триватиме вже за звичною двоколовою системою. Матчі у групах відбудуться у період з червня 2007-го по вересень 2008-го. 14 кращих збірних за підсумками кваліфікації потраплять до «плей-оф». Фінальний турнір запланований на червень 2009 року.

      Своїх суперників Олексій Михайличенко знатиме 13 грудня, коли відбудеться жеребкування відбіркового турніру.

      Національна федерація, яка виконуватиме роль господаря фінального турніру, автоматично потрапляє до заключного етапу змагань. Наразі УЄФА її ще не визначила.

ТАБЛО

Товариський матч молодіжних збірних

Україна - Литва - 3:0

      Голи: Фомін, 17; Олійник, 39; Ярошенко, 43.

      Україна: Жук (Мартищук, 46), Полянський (П. Пашаєв, 46), Коротецький, Федорів (М. Пашаєв, 46), Кравченко (Дедечко, 46), Ярошенко (Скепський, 46), Олійник (Горбушин, 46), Фомін (Прийомов, 46), Допілка, Зелді (Чичиков, 46), Гладкий (Яковенко, 46).

* * *

      «Плей-оф» молодіжного чемпіонату Європи 2007 р. (повторні матчі). Боснія і Герцеговина - Чехія - 1:1 (перша зустріч - 1:2), Швеція - Сербія - 0:5 (3:0), Німеччина - Англія - 0:2 (0:1), Іспанія - Італія - 1:2 (0:0), Португалія - Росія - 3:0 (1:4).

      На Євро-2007 першими потрапили молоді чехи, серби, англійці, італійці та португальці.