«Буковинська миля» стала міжнародною

12.10.2006
«Буковинська миля» стала міжнародною

Переможці «Буковинської милі», посередині Іван Гешко. (автора.)

      Відкритий Кубок Чернівецької області «Буковинська миля» (довжина дистанції 1609 м 34 см) був започаткований у 2005 році. У першому старті взяли участь найсильніші бігуни України. Переможцем став чемпіон світу славнозвісний Іван Гешко (4 хв. 8,9 сек.), за ним фінішував ще один буковинець - Микола Лабовський, який цього року сенсаційно пробився до фіналу чемпіонату Європи на дистанції 1500 м.

      Уже другий крок молодого турніру став міжнародним. На запрошення організаторів та особисто Івана Гешка відгукнулися не лише найсильніші бігуни України (серед яких також - чемпіон Європи серед молоді на дистанції 5000 м Дмитро Барановський із Білої Церкви, неодноразові чемпіони України на різних дистанціях), а й спортсмени з-за кордону, зокрема  представник законодавців моди кенійців. Усього на старт вийшли 18 учасників. На жаль, четверо львів'ян, які добиралися машиною, не доїхали через поломку авто. Буковина була представлена Гешком, чемпіоном України Миколою Лабовським (Герцаївський район), чемпіоном України з кросу Віталієм Рибаком (Хотинський район), призером юніорської першості України Олександром Величком (Кіцмань), бронзовим призером зимового Кубка Європи Василем Цікалом (тепер тренується в Кіцмані).

      На фініші милі тон задавали Іван Гешко, який оформив дубль, Василь Цікало, який до останніх метрів наступав на п'яти своєму легендарному колезі по групі Георгію Миронюку, та Микола Лабовський, який, попри травму ноги, примудрився показати третій результат. На жаль, ушкодження завадило показати високий час гостю з Кенії Джону Леттінгу.

      Цікаво, що всі призери перевищили минулорічний рекорд змагань. Але матеріальний зиск з цього мав лише Гешко, який заробив бонусну тисячу гривень за нове досягнення. Іван заявив, що передасть ці гроші обласному Будинку дитини, якому і торік дав зі своїх призових «на цукерки». Один з кращих легкоатлетів країни висловив сподівання, що «Буковинська миля» набиратиме нових обертів, і до 600-річя Чернівців стане грандіозним спортивно-мистецьким святом. Особисто Іван подякував рідним - бабусі, мамі, сестричкам, які прийшли повболівати за зіркового онука, сина і брата.

      Наступного року організатори планують змінити формат «Буковинської милі» і провести змагання вулицями Чернівців, для того щоб перед елітним забігом подолати дистанцію змогли всі охочі. Ці ідеї належать Гешкові, який багато стартує за кордоном і намагається найбільш вдалий міжнародний досвід застосувати і вдома.