«Фізкульт-ура» в парламенті

15.11.2006

      Учора в парламенті був День уряду, присвячений діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування щодо розвитку фізичної культури і спорту. Не зважаючи на мирну назву й досить нудний статус заходу (адже на «урядових днях» лише заслуховують міністрів та інших посадовців щодо стану справ у різних галузях), за підсумками вчорашнього дійства цілком могли «полетіти голови». Адже засідання збіглося в часі з потребою довершити переформатування Кабміну — «антикризова» більшість планувала саме 14 листопада задовольнити заяви про відставки двох «помаранчевих» міністрів (молоді і спорту — Юрія Павленка та охорони здоров'я —  Юрія Поляченка) і призначити на їхні місця своїх висуванців. Принаймні такий хід подій анонсувала зранку прес-служба Кабміну. І не галузеві проблеми тут головні, а політика. «Наша Україна» обрала опозицію, тож нічого їй робити в уряді. Все логічно.

      Але «серіал» тривав. По обіді лідерка фракції «Регіонів» Раїса Богатирьова заявила, що після їхнього понеділкового діалогу з Президентом «ще потрібен час», аби подумати і над цими відставками, і над можливістю «розширення» коаліції. Тож глава Мінмолодьспорту хоч і був готовий виносити особисті речі з робочого кабінету, але зрештою залишився працювати ще на деякий час. «Я переконав своїх співробітників, що, незалежно від написаних заяв, нам треба робити справу», — сказав Павленко журналістам у парламенті.

 

Профільний міністр: «Ми перевернули піраміду»

      Що цікаво: вперше Юрій Павленко доповідав як міністр на Дні уряду 21 місяць тому, через 24 години після свого призначення, представляючи звіт і план роботи своєї попередниці. А вчора він виходив на трибуну такого ж Дня уряду, розуміючи, що працювати йому залишилося кілька годин і що реалізовувати намічені цілі буде його наступник». Загалом, оцінюючи виконану ним роботу, Павленко констатував: «Найважливіше, що нам вдалося перевернути піраміду державної політики щодо фізичної культури і спорту. Якщо кілька років тому ми щотижня чули про закриття спортивного об'єкту, то сьогодні майже щодня в тому чи іншому населеному пункті України відкривається новий спортивний об'єкт».

      Павленко пишається тим, що йому вдалося вивести фізкультуру і спорт у пріоритети державної політики. За словами міністра, «вперше у вітчизняній історії глава держави, Президент Віктор Ющенко, утворив та очолює Національну раду з питань фізичної культури і спорту», і «діяльність ради сприятиме успішній реалізації державної політики у цій сфері, яка безпосередньо впливає не тільки на зміцнення здоров'я та зростання спортивних досягнень країни, а й на покращення якості життя українців».

      За оцінкою міністра, провідні позиції у всеукраїнському рейтингу розвитку спорту займають Сумська, Миколаївська, Донецька і Запорізька областi, а «найхирлявішими» є АР Крим та Житомирщина. «Підтягнути» їх дуже важливо, бо «38 відсотків українських чоловіків не доживають до пенсійного віку, легковажачи здоров'ям та фізичною підготовкою». В Україні рівень залучення населення у спорт становить 13 відсотків, тоді як, приміром, у Фінляндії — 52, а в середньому по Європі — 26 відсотків, каже Павленко.

      Павленко згадав позитивні тенденції в розвитку масового спорту на місцях, перелічив досягнення українських спортсменів на різних міжнародних стартах. «Я вірю, що прийде час, коли ми будемо приймати в Україні зимову Олімпіаду. Така можливість стане реальністю після 2018 року», — заявив міністр, маючи на увазі, що таким буде результат Державної програми розвитку фізкультури і спорту на 2007—2017 роки, яку буде затверджено Кабміном до кінця поточного місяця з урахуванням пропозицій народних депутатів.

      Крім того, Кабінет Міністрів планує до кінця листопада подати на розгляд парламенту законопроект «Про Євро-2012». Павленко нагадав, що уряд надав необхідні гарантії для участі у другому етапі тендеру на право проведення фінальної частини футбольного чемпіонату Європи 2012 року в Україні та Польщі. «І я впевнений, що саме наша країна буде приймати це змагання», —  зазначив профільний міністр.

Голова парламентського комітету: «Звітувати треба покращенням здоров'я людей»

      У свою чергу, голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко звернув увагу на найгостріші проблеми у цій галузі, які потребують негайного вирішення. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, Томенко де в чому суперечив Павленкові або розставляв інші акценти. За словами БЮТівця, в Україні «необхідно змінити нинішню ієрархію в ідеології державної політики щодо сфери фізичної культури і спорту: здоров'я нації — пропаганда здорового способу життя — розвиток фізкультури, і тільки потім — розвиток спорту. Треба боротися не лише за статус великої спортивної держави, а передовсім — за здорову країну, і звітувати не кількістю медалей, а покращенням здоров'я людей».

      Небезпечною тенденцією у спорті, за словами Миколи Томенка, є комерціалізація та створення кількох пріоритетних видів спорту. Так, через перетворення футболу із виду спорту на бізнес виникла парадоксальна ситуація, коли у ЗМІ буденний футбольний матч вважається важливішим, ніж міжнародні та європейські здобутки українських спортсменів в інших видах спорту. «Я неодноразово говорив про необхідність визначення стратегічних пріоритетів розвитку традиційних видів спорту, про які останнім часом центральна та місцева влади забули (наприклад, більшість ігрових та силових видів спорту, легка атлетика тощо). У гонитві за грошима та модою на вкладання коштів у футбол незабаром може скластися ситуація, коли лише заробітна плата всіх футбольних легіонерів зрівняється із загальним фінансуванням українського спорту», — констатував Томенко. На його думку, якщо ситуацію сьогодні не змінити, то невдовзі можна чекати, що іноземні тренери розповідатимуть, як «темним» українцям треба спорт розвивати. Тому народний депутат ще раз наголошує на потребі обмеження участі легіонерів у чемпіонатах України.

      Серйозною проблемою, за словами пана Томенка, є й сама система управління фізичною культурою та спортом. «Складається враження, що уряд не знає, що фізкультурно-спортивна діяльність має бути  надзвичайно важливою для структур Міносвіти, Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, Федерації профспілок тощо. Побіжний аналіз нинішнього фінансування спорту цими міністерствами свідчить про те, що ці відомства (за винятком Міносвіти) не вважають за необхідне приділяти увагу фізичній культурі та спорту», — каже голова профільного комітету ВР. Тут, на його думку, вихід один — або ці відомства відновлять фінансування та підтримку фізкультури і спорту, або спортивні об'єкти та заклади цих відомств повинні перейти у сферу управління єдиного центрального органу в галузі фізичної культури.

      А щодо слів Павленка про «новий спортивний об'єкт щодня», то Томенко має інші дані. «За останні п'ять років в Україні збудовано або реконструйовано всього 30 спортивних об'єктів, причому серед них — більшість за рахунок недержавних коштів», — йдеться у повідомленні прес-служби голови комітету. «Україна, напевне, стала єдиною державою, де за останній період влада не збудувала жодного сучасного спортивного об'єкта», — зауважує Микола Томенко.

* * *

      Загалом, констатація проблем — уже звичне явище в цій царині, як і пропонування виходів із непростої ситуації (на кшталт «потреби залучення у сферу фізичної культури і спорту інвестиційних та бізнесових коштів», про що казав той самий Томенко). Говорити в нас уміють красиво. А от робити...