«Борат» в Україні не пройде,

15.11.2006
«Борат» в Україні не пройде,

Саша Коен в образі Бората Сагдиєва став відомим в усьому світі.

      «Як ся маєш? Май нейм із Борат», — цими словами починається скандальна стрічка «Борат: культурний пізнання Америки на благо славетний країна Казахстан». Але ця фраза також — своєрідна презентація всьому світу нового, досі відомого тільки глядачам MTV персонажа Бората і жорстокого, не всім зрозумілого гумору. Знайомтеся: Борат Сагдиєв — казахський журналіст. Його, як і австрійського фешн-журналіста — гоміка Бруно та репера в жовтому спортивному костюмі Алі Джі дуже успішно втілює в телеефірах британець Саша Барон Коен. Він знімався у кліпах Мадонни та Шеггі і навіть став об'єктом досліджень та академічних дискусій у вищих навчальних закладах Британії. Сьогодні випускник Кембриджа Коен перебуває у статусі медіафеномену, висміюючи у своїх шоу багатьох відомих людей чи навіть цілі країни. Головний принцип роботи Коена простий і складний водночас: він кпинить із несмаку. І в США це користується шаленою популярністю — два останні тижні «Борат» лідирує в списку наймасовіших фільмів. Збори від показу в 837 кінотеатрах склали 67,8 мільйона доларів, а найближчими днями картину показуватимуть в 2566 кінотеатрах.

      Гості в шоу Коена, боячись видатися нудними і нецікавими, змушені підігрувати ведучому, який ставить, здавалось би, прості, але некоректні запитання. «В мене ще ніколи не було ідей. Як узагалі ви помічаєте, коли у вас виникає ідея?» — запитує Саша Коен в економіста. Фахівець збентежений: «Коли ви можете сказати: «Вау». —  «Ви ж маєте на увазі економічні ідеї, так?» Тоді експерт вирішує проілюструвати свої слова за допомогою прикладу: «Якщо б у вас були всі гроші світу, що б зробили ви перш за все?». «Замовив би одразу три проститутки!» — заявляє персонаж Коена. «Ну, звичайно, і це можна назвати вдалим капіталовкладенням», — сухо відповідає економіст і закінчує інтерв'ю.

      Такі ж жарти стали основою фільму «Борат». Уряд Казахстану делегує журналіста Сагдиєва до «найкращої країни світу — Сполучених Штатів Америки» — людей подивитися, себе показати, подихати демократичним повітрям і привезти нові ідеї додому. На цьому казахський сюжет зрештою закінчується. Один із продюсерів, авторів сценарію та головний актор стрічки Коен кпинить з американців, які трапляються йому на шляху. Він стьобається над їхнім надмірним націоналізмом, релігійним фанатизмом, пильним оберіганням своїх псевдодемократичних цінностей і, зрештою, над тим, як мало знають американці про іншу частину земної кулі.

      Чорношкірий журналіст Томі Аджауі в коментарі газеті «Гардіан» після перегляду фільму зазначив: «Просто дивовижно, як Борату вдається у всій красі показати упередження людей, з якими він зустрічається. Його американські співрозмовники навіть не здогадуються, що це — розіграш, і потрапляють у вміло розставлені сіті».

      І справді, якими расистами стають ці «демократи» при першій нагоді: американські мачо у своїй «чоловічій компанії» активно підтримують ідею Бората зробити жінок своїми рабинями, бо це, мовляв, їхній обов'язок. Якою взаємністю відповідають американці на виступ Бората в Техасі: «Ми підтримуємо вашу війну терору. Хай С, Ш і А знищать всіх терористів до останнього. Хай Хорхе Буш вип'є кров усіх чоловіків, жінок і дітей в Іраку. Зруйнуйте їхню країну так, щоб і через 1000 років у їхніх пустелях не було нічого живого, навіть ящірок!».

      У готельному номері Борат бачить серіал «Рятувальники Малібу», у якому знялася Памела Андерсен. Він закохується у секс-символ Америки і вирішує неодмінно одружитися iз зіркою. У Каліфорнію з Нью-Йорка головний герой у компанії свого друга і ведмедя Оксани вирішують не летіти — раптом євреї вирішать повторити повітряну атаку на зразок 11 вересня.

      Найцікавіше те, що дехто сприймає казаха Бората, який пере свої речі в одній із центральних водойм Нью-Йорка, вмивається в унітазі та носить у валізі живу курку, за чисту монету. Попри те, що я народилася в Радянському Союзі, а тому в казахських темах обізнана більше за європейців чи американців, під час перегляду фільму деколи ловила себе на думці, що не завжди розрізняю, чи був жарт жартом. Наприклад, Борат розмовляє у фільмі неіснуючими румунською, польською, англійською мовами. Людина, яка ніколи не чула казахську, сприйматиме якийсь неіснуючий говір за мову цієї країни. Те ж стосується і музики, яку, вочевидь, позичили у фільмах Кустуріци або використали схожу за духом. Більше того, знімальна група навіть не побувала в Казахстані; рідне село Бората — Кусек — знімали в передгір'ї румунських Карпат.

      Титри на зразок «Уряд Казахстану представляє» і сама назва фільму дають зрозуміти, що фільм справді зроблений у цій країні, а в такому випадку його можна розцінювати як наклеп. Представник казахської опозиції Галімжан Жакіянов вважає, що Коен не дарма вибрав для насмішок Казахстан, адже тут порушуються права людини. А офіційна Астана прокат фільму в країні заборонила. Натомість президент Назарбаєв виділив 40 мільйонів євро для іміджевої рекламної кампанії Казахстану за кордоном. Хоча попит на інформацію з «батьківщини Бората» і без цього виріс до небачених обсягів. Матеріал під назвою «Справжнє обличчя Боратстана» з інформацією про географію, культуру, політику та історію країни надрукував «Обсервер». А вільна інтернет-енциклопедія «Вікіпедія» була змушена днями заблокувати можливість коригувати статті про Казахстан — прихильники Бората саботували правдиву інформацію, назвавши, приміром, Сашу Барона Коена новим президентом країни.

* * *

      Сухі цифри кількості відвідувачів та касових зборів у перші вихідні не передадуть захоплення як молоді, так і старших європейців. Молода секретарка Олександра, з якою ми разом їхали в Берлін, радісно рекомендувала подивитися фільм тим, хто його ще не бачив. Наступного дня берлінська знайома, до якої я зайшла в гості, сказала: «Мої пішли в кіно на «Бората». Я залишилася вдома, чоловік каже, цей гумор не для мене». Літній герр Штефан після перегляду стрічки розповів «УМ», що йому фільм сподобався, адже це — вдала пародія, але не на Казахстан, а на Сполучені Штати. А молоді люди, які курили біля виходу, розповіли, що найцікавішою була сцена, де голий Борат протягом 10 хвилин бігав за своїм другом по готельному комплексу з гумовим прутнем. На запитання «УМ», чи хотіли б вони побачити схожий фільм про Німеччину, молодь відповіла невпевнено, але хотіли б точно посміятися над сусідньою Францією.

      Найближчим часом Європа готується до ще однієї порції чорного гумору від МTV — у прокат вийде друга частина іншого скандального фільму Jackass. У 2002-му, коли презентували першу, шоковані кінокритики оцінили стрічку як «трагічний коментар нашій загниваючій культурі». Не варто також забувати про іншу голлівудську перлину, стрічку «Хостел» — пригоди американської молоді в ще одній маловідомій країні пострадянського простору , яка також викликала хвилю протестів і заборон. То чи так уже ганебно, що в Україні досі немає МTV?

 

ДО РЕЧI

      На сайті Kino-teatr.kiev.ua з'явилася інформація, що в українському прокаті «Борат» вийде з 30 листопада. Оскільки це фільм компанії «XX сторіччя Фокс», то прокатувати його в Україні могли тільки офіційні представники цієї студії — фірма «Геміні». Але, за даними «УМ», «Геміні» відмовилася від прокату стрічки і від будь-яких коментарів, відтак легальних DVD чи касет теж чекати не доводиться. Виходить, Україна слідом за Росією і Казахстаном, де влада в одному випадку не рекомендувала, в другому заборонила показувати таке кіно народу, не побачить скандально відому, касову і неполіткоректну стрічку зірки МТV. Але оскільки в Росії дозволено вихід фільму на DVD, українські пірати, очевидно, будуть дуже старатися забезпечити співвітчизників резонансним видовищем.