«Небокрай» і небайдужість

15.11.2006

      Милосердя і мистецтво єднають різнонаціональні громади: єврейська благодійна організація «Бейтейну — Наш дім» разом із державними соціальними службами проведе програму «Небокрай», яка допоможе виявити в українських інтернатах талановитих дітей і розвинути їхнє обдарування. Гроші на цю справу виділив благодійний фонд євреїв США «Джойнт». «Бейтейну — Наш дім» — організація, створена 2004 року, аби надавати психологічну й соціальну допомогу дітям та їхнім родинам у єврейській спільноті України. Головна методика — арт-терапія, тобто «лікування мистецтвом». Діти пробують себе в малярстві, вишиванні, музиці, гончарстві, беруть участь у театрально-циркових номерах тощо. Педагоги та психологи, що ведуть ці студії, переконані: ніщо так не лікує душу, як творчiсть, розкриття внутрішнього світу дитини через мистецтво. За два роки «Бейтейну — Наш дім» накопичив досвід роботи з родинами й почав застосовувати його і в українській громаді.

      Програма, до якої приєдналося й Міністерство праці та соціальної політики, пройде в три етапи. Як розповів координатор «Небокраю» Сергій Ененберг, на початку грудня цього року київські фахівці проведуть семінар з арт-терапії та художнього виховання для вихователів шкіл-інтернатів. Організатори проекту познайомляться з працівниками та ситуацією в інтернатах різних місцевостей України.

      Відтак столичні «арт-терапевти» поїдуть до десяти інтернатів, якi заявлять про свою участь у проекті, і проводитимуть із дітьми мистецькі майстер-класи, бесіди й тестування. На них запросять місцевих бізнесменів та інших заможних людей, які могли б стати меценатами для інтернатів та їхніх вихованців. Зараз до участі в акції долучилися три школи-інтернати: Одеси, села Глинськ, що на Сумщині, та села Ладиженка на Черкащині. Організатори «Небокраю» домовляються також з інтернатами Харкова, Сум, Києва та Житомира.

      За результатами тестування здібних і обдарованих дітей відберуть для заключного етапу програми, що відбудеться у квітні наступного року. Вихователі отримають творчі завдання, які треба буде опрацювати разом з дітьми. Вони привезуть свої роботи до Києва, де й відбудеться «Фестиваль творчого способу життя». Дітлахи будуватимуть «Чарівне місто для ляльок» зі своїх малюнків, тканини та інших матеріалів, які підкаже їм фантазія. «Минулого року ми проводили конкурс малюнків в інтернатах, — каже директор «Бейтейну — Наш дім» Ольга Васильченко. — Надійшло багато робіт, які поставили в рядок на виставці, і діти байдуже ходили між ними. Тоді ми зрозуміли, що для них важливо жити у своїх творах, цей світ має бути тривимірним. Так і виникла ідея, щоб зі своїх робіт діти побудували місто для улюблених ляльок».

      Дітлахів поведуть також у майстерні художників та скульпторів, на кіностудію під час зйомок, у театральні цехи та інші «творчі кузні». Самі вони зможуть узяти участь у студіях літератури, образотворчого мистецтва, музики, театральній та цирковій. Нарешті відбудеться концерт, на якому виступатимуть вихованці інтернатів, після чого переможцям акції вручать призи та дипломи.

      На завершення дадуть «Бал благодійності», на який запросять заможних людей та благодійні фонди, аби привернути їхню увагу до проблем інтернатів та програм допомоги їхнім вихованцям. Паралельно проходитиме виставка-ярмарок дитячих робіт. Отримані гроші також перерахують інтернатам.