Активісти-«підпільники»

15.11.2006

    Про існування громадських організацій, які прикриваються благими справами, відомо всім. А тут ще й статистика вигулькнула: Міністерство юстиції повідомляє, що не може знайти за зареєстрованими адресами близько десятої частини Всеукраїнських громадських організацій та об'єднань. Згодом відсоток не виявлених, а отже, теоретично неіснуючих громадських організацій може зрости ще більше, оскільки на сьогодні проведено перевірку лише тих організацій, які були зареєстровані протягом 1990—1994 років. І це при тому, повідомляє прес-служба міністерства, що влітку цього року відомство розмістило оголошення, яким просило громадські організації повідомити про зміни, що відбулися в статутних документах об'єднань громадян, зокрема щодо місцезнаходження. Проте отримало відповідь лише від чотирьох iз них. Отож, припускають у міністерстві, переважна більшість цих об'єднань та організацій існує лише на папері.

      Міністр юстиції Олександр Лавринович наголосив, що в міністерстві вже чекає на виконання низка рішень судів за позовами податкових органів — щодо припинення державної реєстрації юридичної особи через неподання протягом року податкової декларації та інших документів фінансової звітності. Водночас, за словами міністра, законодавством прямо не вказується, що має робити легалізуючий орган (Мін'юст себто) у випадку відсутності інформації про місцезнаходження об'єднань громадян або у разі фактичного припинення  їхньої статутної діяльності.

      Проблемною також є ситуація, коли організація повідомляє про припинення своєї діяльності, однак прийняти відповідне рішення на підставі статуту не може за відсутності членів організації.

      У зв'язкуз цим, повідомив Олександр Лавринович, Міністерство юстиції вивчає доцільність внесення змін до законодавства. Зокрема, щодо розширення підстав для припинення легалізації громадських організацій.

      До речі, станом на листопад 2006 року Міністерством юстиції України зареєстровано 1791 Всеукраїнську громадську організацію. З них найбільше професійних спілок та їхніх об’єднань, молодіжних  організацій, оздоровчих, фізкультурно-спортивних, творчих та культурно-виховних об'єднань. Найменше серед них спілок охорони пам'яток історії та культури й дитячих організацій.