Чиї то покоси?..

18.07.2007
Чиї то покоси?..

      Цей літак має розміри звичайного винищувача, оснащений турбопропелерним двигуном, здатен розвивати швидкість до 500 кілометрів на годину та здійматися на висоту 15 тис. метрів. Він оснащений апаратурою інфрачервоного, лазерного та радарного наведення на ціль і може взяти на борт півтори тонни бомб та ракет. «Цей літак моделі The Reaper («Жниварка») має все, окрім пілота», — описує нову машину вбивства агенція «Ассошіейтед пресс». Утім «Жниварка» таки має «пілота» — він керує нею з екрана комп'ютера в американському штаті Невада, в той час як літак скидає бомби на землю Іраку, розташованого за 11 тис. кілометрів звідти.

      Невдовзі до Іраку прибуде перша ескадрилья цих убивць. Це буде перший в історії авіації ескадрон літаючих роботів. Ірак уже бачив і відчув усі види американської зброї масового винищення, але така «смерть iз неба» буде новиною навіть для цієї багатостраждальної землі.

      Як швидко модель робота-вбивці з'явиться в Іраку? «Ми все ще працюємо над нею», — повідомив агенції «АП» генерал-лейтенант Гері Норт. Він додав, що перший загін «Жниварок» випробують у Афганістані, а їхнє прибуття в Ірак слід очікувати від осені цього року до весни наступного. Військове командування США покладає великі надії на ці машини. «Чим більше ми їх надішлемо туди, тим швидше зможемо повернути додому наші пілотовані літаки», — пояснив Гері Норт.

      «Ассошіейтед пресс» дізналася зi своїх джерел, що командування ВПС США проводить розширення на 36 тис. квадратних метрів уже існуючих посадочних смуг для літаків-винищувачів Predator («Хижак») на найбільшій військовій базі США в Іраку «Балад» (вона розташована за 80 кілометрів на північ від Багдада). Нові посадочні смуги призначені для «Жниварок». Це також ознакою того, що ВПС США надовго окопуються в Іраку і залишаться там, можливо, навіть після виведення впродовж наступних років сухопутних військ.

      Винищувач MQ-9 Reaper є значним технологічним кроком уперед у порівнянні з розробленим 1995 року своїм безпілотним братом, літаком-розвідником MQ-1 Predator, або «Хижак». «Жниварка» важить п'ять тонн і є вчетверо важчою від «Хижака». Довжина її — 10,8 метра, а розмах крил — 20 метрів. За цими параметрами «Жниварка» відповідає літаку-винищувачу А-10, який літає вдвічі далі і вище, ніж «Хижак». І, головне, «Жниварка» підіймає набагато більше бомб.

      Наразі фірма «Дженерал Атомікс» у місті Сан-Дієго випустила з конвеєра щонайменше дев'ять нових безпілотних машин. Вони обходяться Пентагону в 69 млн. доларів за комплект iз чотирьох літаків. 1 травня цього року було створено 432-гу бригаду ВПС США, яка складається виключно з безпілотних літаків, і до складу якої, у кінцевому підсумку, мають увійти 60 «Жниварок» та 160 «Хижаків».

      «Жниварка» може перебувати в повітрі безперервно впродовж 14 годин і з повним набором боєприпасів, тому цей літак є просто знахідкою у вирішенні оперативних питань. Британці у захваті від його технічних характеристик, тому мають намір придбати до кінця цього року три «Жниварки» для використання в Афганістані. Але вони переобладнають їх під виконання розвідувальних місій, без зброї на борту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>