Яблучний Спас: традиції та прикмети

11:56, 19.08.2023
Яблучний Спас: традиції та прикмети

Українські православні святкують Яблучний Спас (Фото з відкритих джерел)

Українські православні християни відзначають Яблучний Спас, також відомий як Свято Преображення, 19 серпня. Це свято має символічне значення, яке вказує на закінчення літа і настання осені.

 

Однією з традицій цього дня є пригощання всіх яблуками та споживання їх самим. Яблука стають центральним символом свята, що підкреслює зв'язок з природою і змінами в роковому циклі.

 

Яблучний Спас є другим із трьох спасів, які відзначаються в Україні.

 

Про це інформує Україна молода. 

 

Цього дня Ісус явив апостолам божественну силу на горі Фавор, де обличчя його почало сяяти, а одяг став небесно-білим. У зв'язку з цим з'явилася ще одна назва свята – Преображення Господнє. Ця дата відзначена в календарі з метою нагадати віруючим про очищення душі, самовдосконалення.

 

Яблучний Спас є неперехідним святом і відзначається щорічно 19 серпня. До цього був Медовий Спас, який припав на 14 серпня. А наступним буде Горіховий Спас – 29 серпня.

 

Люди приносять кошики з яблуками, виноградом, грушами та іншими плодами до церкви для освячення. Під час святкового столу традиційно сервірують фруктову випічку, але всі страви мають бути пісними, оскільки з 14 серпня розпочався Успенський піст.

 

Є вірування, що споживаючи перше освячене яблуко на Яблуневий Спас, можна загадувати бажання. Перед святом Преображення та освяченням у церкві, відзначено, що краще утриматися від споживання свіжих плодів врожаю.

 

На 19 серпня також діє заборона на будь-які роботи по дому, на городі або рукоділля, адже цей день рекомендується віддати добрим справам та задумам про духовне розмаїття. Також слід пробачити всі образи й уникати конфліктів із оточуючими. 

 

За повір'ям, в день Яблучного Спаса не слід знищувати комах. І якщо муха сіла двічі на руку, це вважалося прикметою щасливого року.

 

Народні прикмети на Яблучний Спас:

 

·       Яка погода на Яблучний Спас – така буде і на Покрову.

·       Бджоли рояться – слід чекати дощ.

·       Сухий і сонячний день – буде тепла осінь.

·       Багато шпаків на деревах – до морозного січня.

·        Весь урожай зернових потрібно зібрати до Яблучного Спаса – інакше перший дощ все погубить

 

Що не можна робити в цей день

 

·       Не можна важко працювати, прибирати, займатися ремонтом та рукоділлям, також краще відкласти роботу в саду і на городі.

·       Не варто митися в лазні, особливо мити голову, також не варто фарбувати волосся, візит до перукаря краще перенести на інший день.

·       Заборонено купатися у водоймах.

·       Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві.

·       У цей період триває Успенський піст, тому обмежте вживання їжі тваринного походження.

·       На Яблучний Спас в молитвах обов'язково потрібно згадати померлих родичів.

·       Не слід вплутуватися в конфлікти, лихословити і бажати іншим зла.

·       Заборонено вбивати або проганяти комах.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сорочинський ярмарок перенесли до Львова.