«Академік Вернадський»: на станції полярників відбулася ротація експедицій, фото

10:37, 05.04.2024
«Академік Вернадський»: на станції полярників відбулася ротація експедицій, фото

На станції “Академік Вернадський” (Фото: Фейсбук Національний антарктичний науковий центр)

Ротація річних експедицій відбулася на українській станції «Академік Вернадський»: команда 28-ї української антарктичної експедиції вирушила додому після року роботи на крижаному континенті, а на її місце заступає команда 29-ї УАЕ.

 

Як інформує УМ, про це 5 квітня повідомив Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

 

2 квітня пройшла офіційна частина передачі зміни. Очільник 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк передав Юрію Отрубі — керівнику 29-ї, символічний ключ від «Вернадського», а також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потому на флагштоці відбулася зміна синьо-жовтих стягів.

 

А вже 3 квітня учасники 28-ї зимівлі залишили станцію. Найближчим часом український криголам «Ноосфера» доправить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники діставатимуться України літаками та наземним транспортом.

 

 

У 28-ій УАЕ — 14 учасників. Цілий рік вони досліджували в Антарктиці метеорологію, біологію і геофізику, а ще підтримували діяльність станції. Зокрема, спостерігали за магнітним полем Землі, іоносферою, глобальною грозовою активністю, озоновим шаром, погодними показниками, живим світом Антарктики тощо.

 

Завдяки вдосконаленню звʼязку і логістики, а також використанню дронів експедиції вдалося значно розширити географію польових досліджень у морі та провести повніші спостереження за птахами і ссавцями.

 

 

У 29-й УАЕ також 14 учасників. Вони продовжать роботу попередників. Для більшості досліджень надзвичайно важливою є безперервність, адже частина рядів даних на українській станції є найдовшою в Антарктиці.

 

 

Також під час антарктичного літа на станції тривала робота сезонної експедиції, що мала дві частини: технічну і наукову. Технічним фахівцям вдалося завершити багато робіт з модернізації станції, започаткованих ще до повномасштабної війни.

 

Так, основний причал, побудований ще в британський період, повністю замінили на новий — безпечніший і зручніший. Також завершили реконструкцію другого причалу, замінили внутрішню систему водопостачання й запустили систему заземлення основних і допоміжних будівель.

 

 

Як повідомляла УМ, на станції «Академік Вернадський» зафіксували унікальне природне явище.