На Місяці сів американський космічний апарат Odysseus

10:29, 23.02.2024
На Місяці сів американський космічний апарат Odysseus

На Місяці сів американський космічний апарат Odysseus— це перше повернення американського корабля на супутник після місії «Аполлон». (Фото: NASA)

Успішно сів на поверхні Місяця космічний апарат Odysseus компанії Intuitive Machines. Це перший приватний космічний апарат, який здійснив посадку на супутнику, і перший американський корабель, який досяг місячної поверхні після місії «Аполлон-17» у грудні 1972 року.

 

Як інформує УМ, про це повідомило наукове видання Space.

 

Посадковий модуль приземлився на південному полюсі Місяця об 01:23 за київським часом. Приблизно через 15 хвилин після посадки диспетчери підтвердили, що отримали сигнал від «Одіссея».

 

Корабель несе науково-дослідні прилади NASA, призначені для вивчення навколишнього середовища в зоні посадки, радіоастрономії, відпрацювання технології точної посадки, звʼязку і автономної навігації. А ще шість комерційних вантажів.

 

Місцем приземлення обрали вкриту кратерами місцевість поруч із гірським комплексом Малаперт. Це найпівденніша точка Місяця, де коли-небудь був космічний корабель. Цю місцину розглядають як можливе місце приземлення астронавтів у межах місії Artemis-3.

 

У цьому регіоні є кілька глибоких кратерів, на які ніколи не потрапляє сонячне світло. Вони постійно в тіні — і вчені припускають, що всередині них може бути замерзла вода.

 

Ключовою місією «Одіссея» стане вивчення місячного пилу — астронавти місії «Аполлон-17» визнали його серйозною неприємністю, адже він дряпав і засмічував їхнє обладнання. Очікується, що «Одіссей» працюватиме протягом семи земних днів і вимкнеться, як почнеться місячна ніч.

 

Посадковий модуль Nova-C техаської компанії Intuitive Machines стартував до Місяця 15 лютого.

 

У 2024 році першим приватним модулем на поверхні Місяця міг стати модуль Peregrine, створений пенсильванською компанією Astrobotic. Однак апарату не вдалося навіть досягти місячної орбіти: через проблеми з баком окислювача модуль почав втрачати паливо. Через десять днів польоту команда місії ухвалила рішення дозволити модулю Peregrine згоріти в земній атмосфері.

 

Як повідомляла УМ, Уперше за 50 років: космічний корабель NASA доставить астронавтів на Місяць.