«Вікторія Ші»: цифрова особа інформуватиме ЗМІ від імені МЗС щодо консульських питань

10:39, 01.05.2024
«Вікторія Ші»: цифрова особа інформуватиме ЗМІ від імені МЗС щодо консульських питань

МЗС України призначило цифрову особу для інформування щодо консульських питань (Фото: сайт МЗС)

Вперше в історії Міністерство закордонних справ України створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

 

Як інформує УМ, про це 1 травня повідомили на сайті зовнішньополітичного відомства України.

 

Зазначається, що представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини - української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проєкті МЗС і виступити як прототип для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

 

"Важливо зазначити, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші", - наголошується у повідомленні.

 

"Моє імʼя символізує нашу головну мету - перемогу України, а прізвище - штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини", - заявила представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші.

 

У МЗС звертають увагу, що коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

 

"Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування - це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам", - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

Міністр також наголосив, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС - це не примха, а вимога воєнного часу. Адже для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду.

 

"Створення цифрової консульської представниці - це частина ширшої стратегії з системного впровадження передових технологій з використанням штучного інтелекту в МЗС України. Дипломатія не лише в Україні, але і в усьому світі завжди була консервативною сферою, яка останньою впроваджувала інновації. Ми змінюємо це. Українська дипломатія зараз посилює свої спроможності і робить технологічний стрибок, якого досі не зробила жодна дипломатична служба в світі", - додав український міністр.

 

Окрім того, наголошується, що Міністерство закордонних справ також передбачило кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним.

 

Крім того, як наголошується, консульська представниця не є заміною речника МЗС України. Після завершення терміну перебування на цій посаді Олега Ніколенка МЗС вже провело конкурс на заміщення цієї вакансії. Його переможець наразі вже визначений і проходить необхідні процедури спецперевірок.

 

Дещо раніше видання Business Insider провело дослідження, щоби скласти список професій, які найбільше ризикують бути заміненими штучним інтелектом. З'ясувалося, що штучний інтелект зможе замінити людей у 10 сферах.

 

Як повідомляла УМ, ШІ допоможе розмінувати територію України: підписана угода з американською компанією.