На Запорізькій АЕС відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці

09:58, 16.11.2023
На Запорізькій АЕС відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці

Перебування окупантів на найбільшому атомному обʼєкті Європи загрожує ядерній та радіаційній безпеці. (facebook.com/energoatom.ua)

Частковий блекаут стався на Запорізькій АЕС в Енергодарі через некомпетентні дії російських окупантів та працівників «Росатома».

 

Знеструмлення сталося ще 14 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба "Енергоатома" у четвер.

 

"Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

 

У цей час окупаційне керівництво станції зʼясовувало причини знеструмлення та вирішувало, що робити з наслідками, до яких призвели своїми некомпетентними діями", - йдеться в повідомленні.

 

Ці дані підтвердили інспектори МАГАТЕ, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої ЗАЕС.

 

При цьому в "Енергоатомі" додають, що через цілковиту непрофесійність російських окупантів на Запорізькій АЕС постійно відбувається деградація основного обладнання та більшає небезпечних випадків його відмов. Перебування окупантів на найбільшому атомному обʼєкті Європи загрожує ядерній та радіаційній безпеці.

 

"Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", бо лише так гарантуватиметься дотримання ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта", - наголосили в компанії.

 

Зауважимо, що від початку окупації Запорізької АЕС московитами там сталося вже 7 повних блекаутів.

 

Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ) безуспішно вимагає в росіян, які контролюють окуповану Запорізьку АЕС, пустити спостерігачів Агентства на протиаварійні навчання, що мають відбутися на ЗАЕС.

 

Як повідомляла "УМ", бійці ГУР тричі намагалися деокупувати Енергодар та ЗАЕС.