Литва схвалила довгостроковий пакет допомоги Україні на €200 млн

14:47, 10.01.2024
Литва схвалила довгостроковий пакет допомоги Україні на €200 млн

Науседа і Зеленський у Вільнюсі, 10 січня. (Фото Офісу президента)

Президент Литви Гітанас Науседа у присутності президента України Володимира Зеленського оголосив про пакет довгострокової військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів євро.

 

Також литовський лідер анонсував нові постачання озброєння у січні та лютому.

 

Як інформує Україна молода, про це Науседа повідомив під час спільної пресконференції  з Зеленським, передає Офіс президента в середу.

 

"Ми продовжуємо підтримувати відважних українців у їхній боротьбі усіма засобами: військовими, економічними й політичними. На Раді національної оборони ми схвалили пакет довгострокової військової допомоги на суму 200 млн євро", - наголосив президент Литви.

 

За його словами, у січні Литва відправить Україні боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому - бронетранспортери М577.

 

Також Литва тренуватиме українських воїнів й зміцнюватиме співпрацю в оборонній промисловості з Україною.

 

"Підписані сьогодні угоди між українською та литовською оборонною промисловістю є ще одним прикладом нашої тісної військової співпраці", - додав Науседа.

 

 

У свою чергу президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна довела, що Росію можна зупинити та відкинути:

 

«Нам усім не пощастило мати такого сусіда неадекватного. Нам з Литвою. Який приносить нещастя та поневолення. Але ми більше ніколи не станемо заручниками географії і не дозволимо Росії зруйнувати ані нашу, ані вашу державність. Бо ми разом і об'єднуємо інших, щоб мати достатньо спільну силу».

 

І додав: «Завдання тепер - довести, що ми можемо вирвати з рук Росії мир для себе. Такий мир, якого ми хочемо. Справедливий. І безпеку для своїх народів таку, якої потребуємо. Безпеку надійну».

 

Як повідомляла «УМ», 10 січня Зеленський прибув з візитом до Литви. Також очікується візит президента до Латвії й Естонії.