Допомога Україні почекає: палата представників США пішла на канікули

09:55, 16.02.2024
Допомога Україні почекає: палата представників США пішла на канікули

У США Палата представників пішла на перерву до кінця лютого без голосування щодо допомоги Україні (Фото з відкритих джерел)

Майк Джонсон, спікер Палати представників США, розпочав перерву у роботі палати до кінця лютого, не виносячи на голосування пакетний проєкт закону, до якого входять кошти на підтримку України.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Hill.

 

Усі голосування в Палаті представників на п’ятницю скасовані і члени палати повернуться до роботи лише з 28 лютого, що відкладає довгоочікуване голосування за рішення про кошти на продовження підтримку України щонайменше на два тижні.

 

Речник Білого дому Ендрю Бейтс у записці, яку має у розпорядженні видання, розкритикував спікера Палати представників за таке рішення.

 

"Кожен день, коли через спікера Джонсона наша ситуація у питанні нацбезпеки погіршується, Америка програє", – заявив Бейтс, додавши, що від цього втрачає і авторитет Республіканської партії серед виборців.

 

"Замість того, щоб припинити політизувати питання, від яких залежить безпека держави, спікер Джонсон (...) відправляє палату на дострокову, незаслужену перерву і цим посилює вбивчі воєнні зусилля Росії та іранський режим за рахунок нацбезпеки США, наших робочих місць і найближчих союзників", – додав Бейтс.

 

Джонсон у відповідь розкритикував Білий дім вустами речника Палати представників, зауваживши, що на його прохання про зустріч з президентом Байденом не погодилися.

 

Нагадаємо, цього тижня Сенат США проголосував за пакетний законопроєкт, який передбачає 61 млрд доларів для України на підтримку її зусиль з протистояння агресії РФ, 14 млрд доларів для Ізраїлю у його війні проти ХАМАС і ще 4,83 млрд доларів для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема Тайваню, і стримування агресії з боку Китаю.

 

Поки невідомо, чи погодиться достатня кількість республіканців у Палаті представників підтримати проєкт після його схвалення у Сенаті. Але деякі з них уже публічно тиснуть на спікера Палати Майка Джонсона, вимагаючи схвалення документа.

 

За даними ЗМІ, у Конгресі обговорюють мінімум два "плани Б" для схвалення допомоги Україні в обхід спротиву Джонсона.

 

Як повідомляла УМ, США допомагатимуть Україні, але менше ніж раніше.