Машина для розмінування: в Україні представлена вже третя вітчизняна модель

13:39, 22.02.2024
Машина для розмінування: в Україні представлена вже третя вітчизняна модель

Нова вітчизняна машина для розмінування не поступається західним аналогам. (Фото: сайт Мінекономіки)

В Україні представлена вже третя модель вітчизняної машини для розмінування. Презентація розробки, створеної українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки, відбулася 21 лютого 2024 року за участі заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного на одному з випробувальних полігонів.

 

Як інформує УМ, про це 22 лютого повідомили на сайті Мінекономіки.

 

«Ми приділяємо велику увагу підтримці вітчизняних винахідників і виробників, які працюють на сферу протимінної діяльності. Адже налагодження виробництва необхідної техніки та обладнання в Україні дозволить швидше задовільнити потреби операторів і меншим коштом. Окрім того, це нові робочі місця для людей на виробництвах та доходи в бюджет.

 

 Надзвичайно приємно, що розробником нової вітчизняної машини для розмінування стала компанія, яка є резидентом буткемпу з інновацій у сфері гумрозмінування, який Міністерство економіки організувало спільно з Київською школою економіки. Це значить, що наші зусилля досягають мети», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко.

 

Як розповів заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний, нова машина для розмінування за своїми характеристиками не поступається кращим західним аналогам. Українська машина створена на основі шасі трактора Т-156 та здатна очищати за годину 5 тисяч квадратних метрів землі.

 

Приблизно стільки ж очищає хорватська DOK-ING MV-10. Вітчизняна розробка продемонструвала також дуже високу щільність обробки землі - відстань між смугами, обробленими робочим механізмом машини, складе лише 2 сантиметри.

 

«Наразі попереду сертифікація машини та запуск серійного виробництва. Техніка розроблялась компанією efarm pro спільно з виробниками, тож потужності для виготовлення та, в разі необхідності, ремонту машин додатково шукати не потрібно. Враховуючи потреби операторів у машинах для розмінування, попит на техніку буде», - сказав Ігор Безкаравайний.

 

Нагадаємо, Акселераційна програма для українських підприємців, які мають інноваційні рішення у сфері гуманітарного розмінування триває. Розробники, які бажають взяти участь у буткемпі, мають змогу подати заявку на сторінці програми.

 

Як повідомляла УМ, харківські фахівці розробили спецмашину для підготовки ґрунту до розмінування.