Варварська байдужість: унікальну мозаїку знищено на ВДНГ у Києві, фото

13:22, 29.06.2023
Варварська байдужість: унікальну мозаїку знищено на ВДНГ у Києві, фото

Панно з мозаїки у будівлі ДСНС на ВДНГ. (Фото: Evgeny Mushkin/Facebook)

У Києві на території Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ) розташована будівля №26, яка належить Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

 

Інтер’єр з 1977 року прикрашало панно, на якому зображено, як вогнеборці ліквідовують пожежу.Картину знищили 26 червня 2023 року під час ремонтник робіт.

 

Як інформує УМ, про це розповів засновник проєкту Ukrainian Modernism Дмитро Соловйову Інстаграмі.

 

Картина-мозаїка, як зазначає Соловйов, була унікальною частиною культурної спадщини радянської історії України.

 

«Черговий злочин проти української культури скоїли в Києві — на цей раз ДСНС та керівництво ВДНГ. Мозаїка оспівувала героїзм пожежників, які щоденно ризикують своїм життям, рятуючи інших. Динамічність композиції вражає, але цю красу розбили молотками. Багатомісячну працю українського художника знищили за пару хвилин. Винні мають бути покарані. Привіт МКІП, яке вже котрий рік ігнорує мої прохання облікувати всі монументальні твори країни», — розповів активіст у Facebook.

 

 

Цінність мозаїки в коментарях до допису Соловйова підтвердив і голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

 

«По-перше, взагалі не видно символів тоталітарного режиму; по-друге, мозаїка навіть для непідготовленого ока виглядає твором мистецтва. Рідко коли цим матеріалом художник досягає такого динамізму», — пояснив експерт.

 

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій про причини знищення нічого не сказали, але запевнили, що полотно відновлять і зроблять його українізованим.

 

Генеральний директор ВДНГ Євгеній Мушкін підтвердив, що панно було культурною спадщиною. З 1991 року будівля повністю належить ДСНС, і саме вони відповідають за її збереження. Він додав, що ініціював обговорення з командою Експоцентру стосовно запобігання подальшої руйнації культурної спадщини.

 

«На жаль, цей павільйон та панно не мали статусу об’єкта культурної спадщини, тому задіяти норми закону щодо виконавців демонтажних робіт МКІП не може. Фіксування спадщини і вчасне реагування на її збереження — необхідність для кожної свідомої установи, бізнесу та громадян загалом. Деталі щодо подальшої долі мозаїки будуть повідомлені згодом», — кажуть у Міністерстві культури та інформаційної політики (МКІП).

 

 

Зазначимо, що у робіт відомого вуличного художника Бенксі, які він намалював під час візиту в Україну, також немає статусу спадщини. Однак це не завадило Мінкульту взяти участь у їх збереженні. Так, за словами очільника відомства Олександра Ткаченка, МКІП і органи місцевої влади Київщини спільно розглядають два основні варіанти: консервування чи передача музею.

 

Як повідомляла УМ, унікальні мозаїчні панно Алли Горської зруйновані внаслідок обстрілів російськими військами у тимчасово захопленому Маріуполі.