Скульптура Родена безслідно зникла з музею Глазго

13:08, 17.10.2023
Скульптура Родена безслідно зникла з музею Глазго

Численні бронзові та гіпсові версії статуй Буржуа де Кале існують у всьому світі, як-от ця версія за межами Вестмінстера. (Фото: Елізабет Уейк/Аламі)

Гіпсової статуї французького скульптора Огюста Родена, елемента композиції «Буржуа де Кале», наразі немає в художніх колекціях Музея Глазго – повідомили працівники «закладу». Де зараз перебуває скульптура, невідомо.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання  The Guardian.

 

За даними каталогу Родена, це двометрова фігура Жана д’Ейра — одна з постатей «Буржуа де Кале». Гіпсова скульптура, куплена Музеєм Глазго у художника в 1901 році, була виставлена в парку Келвінгроув з 25 червня по 30 вересня 1949 року. Відтоді вона зникла.

 

За словами мистецтвознавців, у 40-х роках XX століття гіпсові роботи не викликали особливого інтересу. Однак сьогодні ця статуя коштуватиме €3,5 мільйона.

 

Бронзові статуї шести буржуа де Кале створені у 1895 році. Існують бронзові та гіпсові версії скульптури. Представники музею сподіваються, що зникла статуя була пошкоджена під час виставки під відкритим небом і її все ще можна розшукати в архівах.

 

Наприкінці вересня Британський музей звернувся до громадськості з проханням допомогти ідентифікувати й повернути стародавні артефакти, які зникли з його колекції. Більшість із них — грецькі та римські коштовні камені та ювелірні вироби. Співробітника, якого підозрюють у причетності до крадіжок, звільнили, а директор Британського музею Гартвіг Фішер оголосив, що піде у відставку.

 

Як повідомляла УМ, Із ломом — на культуру. Росія розграбувала музеї Херсона й вивезла цінні експонати в Крим.