У Фінляндії художній музей визнав українцем Іллю Рєпіна

13:01, 02.02.2024
У Фінляндії художній музей визнав українцем Іллю Рєпіна

Найбільший художній музей Фінляндії визнав Іллю Рєпіна українцем. (Фото: suomenkuvalehti.fi.)

У Фінляндії найбільший художній музей «Атенеум» у підписі під іменем художника Іллі Рєпіна змінив національність з росіянина на українця.

 

Як інформує УМ, про це повідомило фінське видання Suomen Kuvalehti.

 

У 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна. На ній розповідалося про те, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина. Відтоді українці зверталися до музею з наміром відновити історичну справедливість.

 

Серед тих, хто звертався до музею з проханням змінити національність Рєпіна, – українська журналістка, авторка УП.Культура Анна Лодигіна. Готуючи статтю про художника, вона попросила надати більше інформації про його життя у Фінляндії. Кураторка надіслала їй статтю, в якій йшлося, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися в Підмосков’ї. У відповідь Лодигіна надіслала докази того, що це не так – церковні документи свідчили, що батько і дід художника народилися на території  України.

 

Рішення про зміну національності Рєпіна зайняло в фінського музею близько двох років з часу перших звернень після виставки у 2021-му. Тоді фінський музикант українського походження Лукас Стасевський наголошував, що на виставці в Атенеумі бракує інформації про широкі зв’язки Рєпіна з українською культурою.

 

Нарешті назвати Рєпіна українцем в музеї наважилися, коли готували виставку «Питання часу», до якої увійшла одна з робіт художника. Вона відкрилася в музеї після його реновації в 2022-2023 роках.

 

Нагадаємо, що француз відтворив у фото картину Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».

 

Як повідомляла УМ, Микола Стороженко: унікальні музей художника та робота в інституті фізики.