Букерівська премія: Андрій Курков вдруге потрапив до довгого списку номінантів

11:51, 12.03.2024
Букерівська премія: Андрій Курков вдруге потрапив до довгого списку номінантів

Журі Міжнародної Букерівської премії 2024; Вільям Кентрідж, Наталі Діаз, Елеонор Вахтель, Ромеш Гунесекера та Аарон Робертсон. Х'юго Глендіннінг (Фото: сайт Букерівської премії)

Міжнародна Букерівська премія в понеділок, 11 березня, оголосила довгий список претендентів на нагороду у 2024 році. До нього потрапив український письменник Андрій Курков та його роман "Самсон і Надія".

 

Як інформує УМ, лонгліст із 13 видань опублікували на офіційному сайті премії.

 

Книга відомого українського письменника Андрія Куркова претендує на нагороду в перекладі англійською, зробленому Борисом Дралюком.

 

"Пронизана фірмовим гумором і магічним реалізмом Куркова, The Silver Bone створює захоплюючу оповідь, яка оживає завдяки багатим історичним деталям", - йдеться в описі книги на сайті премії.

 

Дія історичного детективу Куркова відбувається в Києві у 1919 році, коли місто знаходиться під контролем радянської влади. Батька головного героя, Самсона Колечка, вбивають під час вуличного погрому, а йому самому відтинають вухо. За збігом дивних обставин його беруть на службу до міліції – і тут він береться за розслідування злочинів червоноармійців.

 

Довгий список Букерівської премії 2024 виглядає так:

 

Not a River ("Не річка") Селва Альмада (Аргентина)

Simpatía ("Співчуття") Родріго Бланко Кальдерон (Венесуела)

Kairos ("Кайрос") Дженні Ерпенбек (Німеччина)

The Details ("Деталі") Ія Генберг (Швеція)

White Nights ("Білі ночі") Урсула Гонек (Польща)

 

Mater 2-10 ("Матер 2-10") Хван Сокйон (Південна Корея)

A Dictator Calls ("Дзвінки диктатора") Ісмаїл Кадаре (Албанія)

The Silver Bone ("Самсон і Надія") Андрій Курков (Україна)

What I’d Rather Not Think About ("Речі, про які я краще б не думав") Дженте Постума (Нідерланди)

Lost on Me ("Загублений в мені") Вероніка Раймо (Італія)

 

The House on Via Gemito ("Будинок на Віа Геміто") Доменіко Старноне (Італія)

Crooked Plow ("Кривий плуг") Ітамар Вієйра-молодший (Бразилія)

Undiscovered ("Нерозкритий") Габріела Вінер (Перу)

 

Номінантів обрало професійне журі на чолі з канадською письменницею та ведучою Елеонорою Вахтель. До нього увійшли також південноафриканський художник Вільям Кентрідж, лауреатка Пулітцерівської премії Наталі Діаз, британський письменник і номінант Букера Ромеш Гунесекер, перекладач з італійської Аарон Робертсон.

 

Міжнародна Букерівська премія (The International Booker Prize) – одна з найпрестижніших книжкових нагород. Вручається щорічно за найкращі перекладені англійською мовою художні твори.

 

Приз становить 50 тисяч фунтів стерлінгів, які між собою порівну розділяють автор та перекладач.

 

Шортліст Букерівської премії 2024 із шести книжок буде оголошено 9 квітня 2024 року. А переможця – на церемонії 21 травня 2024 року.

 

Зауважимо, що Андрій Курков народився 23 квітня 1961 в Ленінградській області – український письменник, журналіст, кіносценарист. Президент Українського ПЕН.

 

 

Усі ранні твори Курков написав російською. Дитячу книжку українською Курков вперше написав 2014 року; це була казка «Маленьке левеня і львівська мишка» для видавництва ВСЛ.

 

Дорослу нехудожню книгу українською Курков вперше написав 2017 року; це була публіцистична біографічна книга у жанрі нон-фікшн «Рух „Емаус“: Історія солідарності» для видавництва Астролябія.

 

Дорослу художню книгу українською[прим. 1] Курков вперше написав 2020 року; це був пригодницький роман «Ключі Марії» (робоча назва «Іній в очах її») для видавництва Фоліо (у співавторстві з Юрком Винничуком).

 

Як повідомляла УМ, Букерівська премія – 2023: український письменник Андрій Курков увійшов до лонглиста.