Знищення палацу Розумовського: у Києві під виглядом ремонту розбирають історичні фундаменти, фото

11:47, 14.03.2024
Знищення палацу Розумовського: у Києві під виглядом ремонту розбирають історичні фундаменти, фото

У Києві руйнують підвали палацу останнього гетьмана України Кирила Розумовського на Печерську. (Фото: Телеграм ЦЕГЛА Forwarded from Спадщина)

Під виглядом ремонту у центрі Києва, на Печерську,  розбирають фундаменти палацу Кирила Розумовського. Зокрема йдеться про будівлі інженерних служб Київської фортеці 19 століття.

 

Як інформує УМ, про це повідомили активіст Дмитро Перов у Телеграм  і краєзнавець Антон Короб у Фейсбуці.

 

Попри те, що ці історичні будівлі ввійшли у Звід пам’яток та складали частину комплексу будівель Київська фортеця, їх передали забудовнику ТОВ "Собі" для "капітального ремонту", фактично — реконструкції з надбудовою, зазначає Антон Короб.

 

Жодних археологічних досліджень досліджень не проводили. Натомість забудовник почав зносити будівлі, розбирати фундаменти й проводити будівельні роботи.

 

Будинки є складовою фортифікаційного комплексу Микільської брами, більш відомої сьогодні за проєктом реновації Арсенальної площі. Будівлю інженерних служб збудували на мурованих фундаментах палацу останнього Гетьмана України — Кирила Розумовського. Сам палац був деревʼяним і на момент будівництва Інженерних споруд уже втратився, цитує Перов історичну довідку архітектора Іллі Соколова.

 

 

Активісти написали відповідні заяви. Наразі поліція зупинила будівельні роботи.

 

Нажаль, це далеко не поодинокий випадок новітнього варварства в Україні. Так, не так давно стало відомо, що в Полтаві хочуть знести будинок ХІХ століття, щоб збудувати багатоповерхівку.

 

Як повідомляла УМ, історичну садибу Зеленських у Києві розбирають попри заборону.