Адвокати Януковича зі скандалом покинули засідання в Оболонському суді

10:52, 01.08.2018
Адвокати Януковича зі скандалом покинули засідання в Оболонському суді

Адвокати Віктора Януковича покинули залу суду нібито на знак протесту із неправомірними рішеннями судді (скріншот відео)

Судові дебати у справі про державну зраду Віктора Януковича не розпочалися 1 серпня через те, що найманий адвокат Олександр Байдик і наданий державою безкоштовний адвокат Віктор Овсянников полишили залу засідань в Оболонському районному суді м. Києва.


На початку засідання, яке розпочалося близько 10:00 1 серпня державний адвокат вимагав, щоб прокурор припинив дебати, а суд надав час для ознайомлення із матеріалами справи та викливав нових свідків сторони захисту

Доки захисники Віктора Януковича продовжували галасувати, прокурор безупинно монотонно продовжував говорити у мікрофон, а адвокат у цей час розмахував перед ним Кримінально-процесуальним кодексом.

"Шановний суд, ми не будемо брати участь в такому процесі", - заявив адвокат.

Суддя Дев’ятко жестами просив сісти іншого адвоката.

"Шановний суд, дайте можливість ознайомитися із матеріалами справи. Шановний суд, це порушення права на захист. ... Прокурор, припиніть дебати", - говорить адвокат, рухаючися залою.

Після нетривалого скандалу адвокати покинули залу засідань.

"Вчергове вимушений констатувати, що сторона захисту самовільно залишила зал судового засідання. Які з цього приводу є думки прокурорів?", - сказав головуючий суддя Владислав Дев’ятко.

"Адвокат за договором Байдик, будучи присутнім на попередньому судовому засіданні, вже допущений захисник, розумів та чув, що дії захисту направлені на зрив судових дебатів. Втечі є фактичним порушенням, на нашу думку, адвокатської етики, це є порушенням КПК, тому ми просимо суд розглянути звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів задля реагування на дії адвокатів Сердюка, Байдика та інших, які фактично унеможливлюють проведення судового розгляду", - відповів прокурор.

"Зараз негайно буде Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги проінформований про те, що захисник, призначений за рахунок держави, без дозволу суду покинув судове засідання. Суд звернеться з проханням або забезпечити його прибуття в судове засідання, або ж виконати рішення суду та призначити захисника, який буде керуватися вимогами закону", - сказав Владислав Дев’ятко та відклав розгляд справи до 14:00 1 серпня.

Нагадаємо, 31 липня суд вчергове надав Віктору Януковичу безкоштовного адвоката Віктора Овсянникова. Судові дебати мали розпочатися після заслуховування свідків у справі, але захисники Віктора Януковича почергово вимагають викликати інших свідків, але суд відхиляє такі клопотання, мотивуючи це тим, що свідки лише затягуватимуть розгляд, але не нададуть нової, важливої у справі, інформації.