Зеленський пропонує Шмигалю замінити Ткаченка на посаді міністра культури

00:06, 21.07.2023
Зеленський пропонує Шмигалю замінити Ткаченка на посаді міністра культури

Ще кілька днів тому Ткаченко супроводжував подружжя Зеленських у Святій Софії. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням замінити Олександра Ткаченка на посаді міністра культури.

 

Таке кадрове рішення пов’язане із низкою скандалів щодо витрачання мільйонів бюджетних  коштів на окремі проєкти міністерства культури під час війни.

 

Як інформує Україна молода, Зеленський вже обговорив це питання зі Шмигалем, передає Офіс президента у четвер пізно ввечері.

 

«Говорив сьогодні з премʼєр-міністром Шмигалем і про інше питання, яке варто розглядати, зокрема, через призму справедливості: бюджетні видатки. Я запропонував главі уряду два кроки.

 

У час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. Очевидна річ. А кожен проект, який може бути реалізований коштом позабюджетних ресурсів, має бути реалізований коштом саме позабюджетних ресурсів. Це стосується різних сфер, зокрема галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали – усе це важливо, але зараз інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти. Не державні», — заявив глава держави у своєму відеозверненні.

 

Президент запропонував голові уряду два кроки: «Перший – знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз справді потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. А друге: попросив премʼєр-міністрарозглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України».

 

 

Окремо Зеленський звернувся до всіх представників місцевої влади в Україні:

 

«Люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани – почекають. Спочатку перемога».

 

Зауважимо, що за кілька годин до цього міністр культури Олександр Ткаченко в ефірі "Радіо Свобода" заявив, що виділення понад 500 млн грн під час війни на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду з державного бюджету є доречним рішенням.

 

«Якщо хтось говорить про те, що музей не потрібно будувати під час війни, хай наведуть аргументи, крім того, що потрібно витрачати кошти на відновлення. Вони є. Відновлення триває. Так само потрібно витрачати кошти», - сказав урядовець.

 

Ткаченко також активно лобіював фінансування серіального виробництва. Зокрема на серіали «Санаторій Незабудка», «смт Інгулець» під час війни з державних коштів також виділили мільйони гривень. Окрім того, на фінансування Держкіно було передбачено близько 400 мільйонів гривень.

 

Міністр культури на звинувачення про те, що під час війни виділяють кошти не на відбудову країни, а не серіали, зазначив: «це нормально, що під час війни держава підтримує зокрема серіальне виробництво».

 

Це збурило суспільство, як і ідея зараз міняти на щиті Батьківщини-Матері герб СРСР на герб України. Багато хто закликав владу вкладати кошти лише в перемогу й життєво необхідні сфери, відновлення пошкодженої інфраструктури, медицину й освіту – але не в музеї, пам’ятники, пішохідні мости й перекладання бруківки, без яких можна обійтися, поки триває війна.

 

Ткаченко також заявив, що не збирається у відставку: «Ні. З того, що я почув з приводу критики, на всі запитання я відповів. І щодо евакуації найбільшої з часів Другої світової війни, і щодо коштів на кіно я вам щойно відповідав. Якщо ці відповіді не задовольняють, то у депутатів завжди є право відправити мене на спокій», – сказав він, відповідаючи на запитання «Ви вважаєте, що ви як міністр культури на своєму місці і нічого не робите такого, що б не схвалювало українське суспільство?»

 

ДОПОВНЕНО: Згодом стало відомо, що Ткаченко таки подав заяву про відставку главі уряду. 

 

Як повідомляла «УМ», раніше українці ініціювали петицію щодо звільнення Олександра Ткаченка з посади міністра культури. На початку червня ця петиція набрала необхідних 25 тисяч голосів. Однак прем’єр Шмигаль відмовився звільнити Ткаченка з посади міністра культури.

 

Нині на сайті Кабміну вже вдруге зареєстрували петицію з вимогою звільнення Ткаченка.