Один з лідерів Меджлісу Наріман Джелял етапується до Сибіру

09:52, 28.10.2023
Один з лідерів Меджлісу Наріман Джелял етапується  до Сибіру

Вже кілька тижнів Наріман Джелял не виходить на зв'язок. (Фото з відкритих джерел)

Російські окупанти етапують одного з лідерів кримськотатарського національного руху, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла до міста Мінусінськ у Східному Сибіру.

 

Також з окупованого Криму вивезли двох інших політв’язнів - двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє український і кримськотатарський тележурналіст Осман Пашаєв , передає UA.SOUTH.

 

Пашаєв нагадує, що окупанти засудили торік - Джеляла на 17, Асана Ахтемова на 15, а Азіза на 13 років ув’язнення - за сфальсифікованим обвинуваченням у тероризмі.

 

"Насправді, першому заступникові голові Меджлісу Наріману Джелялу та кримськотатарським активістам братам Ахтемовим російська влада помстилася за руйнування образу мирного "повернення Криму до рідної гавані".

 

Напередодні арешту Наріман брав участь в установчому саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня 2021 року. Він залишався одним з небагатьох політиків, що не зважали на посилення репресивної машини Кремля, і публічно виступав в українських медіа, називаючи окупанта окупантом. Його і братів Ахтемових окупанти викрали з дому проти ночі 4 вересня 2021 року", - йдеться у публікації.

 

За словами журналіста, вже кілька тижнів з Наріманом немає зв’язку. Адвокат Микола Полозов каже, що етап - найскладніша частина в житті ув’язненого. Все що завгодно може трапитися саме під час транспортування засуджених.

 

Дружина Нарімана - Левіза Джелял - каже: востаннє бачила чоловіка в серпні. Тоді їй та родичам дозволили впродовж чотирьох годин поспілкуватися з Наріманом.

 

14-річна Аділє, 12-річна Еміне, 6-річний Джеміль і 3-річна Ніаль не побачили батька перед тим, як окупанти вивезли його з Криму, бо дітям можна бачити ув’язнених батьків лише під час довготермінових зустрічей. Але везти малюків понад 5 тисяч кілометрів до Мінусінська нереально.

 

Адвокат Микола Полозов також називає етапування до Сибіру кліматичним тиском на політв’язнів, що є традицією радянського ГУЛАГу.

 

Мета режиму - зламати дисидента, щоб згодом він був безпечним для режиму навіть на волі. Відрізати ув’язненого від спілкування з родичами, дітьми і захисниками - також відпрацьований КГБ спосіб психологічного тиску.

 

Пан Полозов наводить приклад 60-річного дисидента Олексія Горінова, якого торік засудили за дискредитацію армії. Час від часу його навмисно саджають в холодну камеру, аби в’язень застудився і постійно хворів. Там, куди везуть Нарімана і Азіза Ахтемових, для таких тортур клімат підходить майже протягом року. При цьому довести, що це тортури, майже неможливо.

 

В Мінусінську відбуватиме покарання і один з братів Ахтемових – Азіз. Він днями вийшов на зв'язок з батьком, повідомив, що наразі перебуває в Челябінську.

 

Родичі Азіза Ахтемова розповіли UA.SOUTH: етапування триватиме не менше місяця. Дорогою до Сибіру Азіза та Нарімана по кілька днів тримали за ґратами у Краснодарі, Саратові та інших російських містах.

 

Асана Ахтемова етапують до Владіміра – сумнозвісного Владімірського централа. З ним зв’язку немає.

 

Ще одна проблема віддалених в’язниць – ускладнення адвокатського контролю за умовами утримання. Дорога з Криму в Мінусінськ і назад забирає майже тиждень та потребує великих витрат. Тому треба шукати місцевих адвокатів, що відвідуватимуть в’язнів і отримуватимуть принаймні мінімальну інформацію, аби не залишати їх сам-на-сам із тюремниками.

 

Як повідомляла «УМ», 3-4 вересня 2021 року в Криму затримали 5 кримських татар: першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Нарімана Джеляла (Джелялов – російський варіант прізвища) цілий день тримали в наручниках і з мішком на голові.

 

Україна неодноразово зверталася до лідерів світу та правозахисників через репресії росіян щодо кримських татар