Закид Зеленського на адресу Залужного сигналізує про розкол в керівництві – NYT

11:07, 05.11.2023
Закид Зеленського на адресу Залужного сигналізує про розкол в керівництві – NYT

Зеленський і Залужний по різному бачать стратегію Перемоги. (Фото Офісу президента)

«Суботню» критику Офісом президента головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного за останні матеріали, західні ЗМІ вважають "яскравим публічним докором", який показує розрив між військовим і цивільним керівництвом в Україні.

 

Як інформує УМ, про це пише The New York Times.

 

Видання відреагувало на те, як заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, коментуючи статтю Залужного в журналі The Economist, заявив, що "військовим не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті".

 

"Це був яскравий публічний докір, який сигналізував про розрив між військовим і цивільним керівництвом у й без того непростий для України час.

 

Розрив між генералом і президентом виникає в той час, коли Україна бореться у військовій та дипломатичній боротьбі. Її операції вздовж зіткнення не дали жодного прогресу, але призвели до великих втрат з обох сторін, і Україна стикається з посиленням російських атак на сході.

 

Водночас у деяких європейських столицях та серед членів Республіканської партії США зріс скептицизм щодо допомоги Україні", - сказано зокрема в статті.

 

Видання вважає, що ознаки розколу з’явилися в п’ятницю, коли Офіс Зеленського звільнив одного з перших заступників генерала Залужного, командувача Силами спеціальних операцій генерала Віктора Хоренка, не надавши пояснень.

 

Журналісти пишуть, що американські військові офіцери, які працювали з генералом Хоренком, були здивовані новиною про його усунення та описали робочі стосунки з ним як "тісні та ефективні".

 

NYT пише, що звільнення Хоренка спантеличило багатьох людей, хоча "у лавах є нарікання з приводу того, що сприймалося як політично орієнтовані рішення щодо стратегії, включаючи початок десантного нападу через річку Дніпро на півдні України, який ще не закріпив плацдарму на контрольованому Росією східному березі річки".

 

Нагадаємо, що в інтерв'ю The Economist Залужний заявив, зокрема, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Йому це нагадує події Першої світової війни.

У Білому домі заявили, що стаття головнокомандувача ЗСУ підкреслює, наскільки важливо, щоб Сполучені Штати продовжували підтримувати Україну під час загарбницької війни, яку веде РФ. За даними видання Politico, заяви Залужного розпалили "партійні пристрасті" в американському Конгресі.

 

У Кремлі також прокоментували статтю Залужного. Там заявили, що нібито ситуація не зайшла у глухий кут, а Росія "послідовно продовжує" війну проти України.

 

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовка, коментуючи статтю Залужного в журналі The Economist, заявив, що військовим не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті.

 

Зеленський не вважає ситуацію на фронті патовою і заявляє, що Україна не буде вести переговори з Росією.

 

Як повідомляла УМ, резонансна стаття головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для журналу The Economist не залишила байдужими ні західних партнерів України, ні її ворога – Московію.