Переговори про членство у ЄС важливіші за 50 млрд євро - Зеленський

14:18, 16.12.2023
Переговори про членство у ЄС важливіші за 50 млрд євро - Зеленський

Зеленський наголосив, що у пріоритеті залишається вступ України до Євросоюзу (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський заявив, що для нього у пріоритеті питання про початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, аніж отримання 50 млрд євро допомоги, які заблокувала Угорщина.

 

Як інформує УКраїна молода, про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

 

Згідно з інформацією, український лідер Володимир Зеленський висловив свої позиції під час конфіденційної бесіди з лідерами Європейського Союзу. 

 

За повідомленням Financial Times, прес-секретар Зеленського відмовився коментувати цю інформацію. 

 

Видання наголошує, що початок переговорів є суттєвим сигналом політичної підтримки, хоча сам процес вступу може зайняти кілька років і підлягати блокуванню будь-якою країною-членом.

 

15 грудня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на ухвалення пакета допомоги Україні від ЄС на 50 млрд євро. Він наголосив, що його уряд не відмінить вето, поки Угорщина не отримає всі заморожені кошти. 

 

Країни-члени ЄС, у свою чергу, вказують на наявність "запасного варіанта" фінансової допомоги для України через угоду між єврокраїнами.

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц впевнений, що Україна отримає обіцяних 50 мільярдів євро, навіть якщо Угорщина продовжить блокувати угоду про бюджет. 

 

Рішення Орбана про накладення вето було ухвалено всього кілька годин після того, як Єврорада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС. Джерело з оточення президента Євроради Шарля Мішеля повідомило, що прем'єр-міністр Угорщини покинув зал в момент прийняття лідерами країн Євросоюзу рішення розпочати переговори з Україною щодо членства в ЄС.

 

Ініціатором такого рішення виступив Шольц, який запропонував Орбану «зробити перерву і вийти з залу — той так і зробив» у той час, як інші лідери блоку схвалили початок переговорів з Україною.

 

Як повідомляла УМ, на засіданні Європейської Ради прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на виділення із бюджету Євросоюзу 50 млрд на допомогу для України.