Одноголосна резолюція ПАРЄ: депортація українських дітей є геноцидом

15:13, 25.01.2024
Одноголосна резолюція ПАРЄ: депортація українських дітей є геноцидом

ПАРЄ одноголосно, 85 голосами, ухвалила резолюцію про становище дітей України. (Фото: Фейсбук Yevheniya Kravchuk)

Резолюцію про становище дітей України, яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей росією геноцидом одностайно ухвалила Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ).

 

Як інформує УМ, про це 25 січня повідомила член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

 

Порівняно з Резолюцією 2495 (2023), яку Асамблея ухвалила у квітні минулого року, сьогоднішній документ містить додаткові положення на захист українських дітей.

 

«Важливо, що документ поновив положення про те, що депортація дітей України є воєнним злочином, злочином проти людяності та містить ознаки геноциду», — наголосила Євгенія Кравчук.

 

Асамблея закликала посилити політичну підтримку та підтримку гуманітарних організацій для захисту внутрішньо переміщених дітей. Також резолюція підтримала ініціативу Bring Kids Back UA та створення Міжнародної коаліції країн з повернення маленьких українців.

 

 

ПАРЄ закликає:

 

ухвалити на рівні національних парламентів заяви та/або резолюції, що визнають депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей геноцидом;

інформувати Україну про перетин кордону громадянами рф, які незаконно усиновили чи встановили опікунство над українською дитиною;

 

запровадити та забезпечити подальше дотримання санкцій проти рф та Білорусі, а також включити до санкційних списків осіб, причетних до депортації українських дітей;

оцінити участь представників медіа у пропагандистських кампаніях, організованих рф та Білоруссю щодо депортованих українських дітей, з метою застосування відповідних заходів, наприклад, щодо відмови в акредитації та допуску на публічні заходи.

 

Окрім того, Асамблея посилить співпрацю шляхом створення Аd hoc  комітету, який дозволить парламентарям сприяти покращенню становища дітей України, де б вони не перебували.

 

Депортація українських дітей — один із воєнних злочинів росії, за це Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна і дитячого омбудсмана рф Марії Львової-Бєлової. Наразі відомо про примусову депортацію щонайменше 19 453 українських дітей в росію. Україна також має докази, що Білорусь бере участь у депортації українських дітей.

 

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

 

27 листопада 2023 року в ПАРЄ зʼявився спецкомітет зі становища українських дітей. Він працює над питаннями порушення прав дітей російськими окупантами, депортації та викрадення українських дітей.

 

Як повідомляла УМ, із ТОТ повернуто ще 4 українських дітей.