Суд ООН у Гаазі визнав рф порушницею, але відхилив більшість претензій України

19:06, 31.01.2024
Суд ООН у Гаазі визнав рф порушницею, але відхилив більшість претензій України

Міжнародний суд ООН визнав порушенням з боку Москви особливості організації шкільної освіти українською мовою в Криму після 2014 року. (Фото Укрінформ)

Міжнародний суд ООН у Гаазі відхилив більшість претензій України до росії у справі щодо порушення конвенції про расову дискримінацію.

 

При цьому, суд визнав, що росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення за позовом України зачитала голова суду Джоан Донох'ю, передає кореспондент Укрінформу в Гаазі у середу ввечері.

 

За її словами, щодо твердження України про порушення росією статті 4 про заохочення та підбурювання до расової дискримінації «Україна не надала переконливих доказів того, що державні посадові особи російської федерації робили заяви, спрямовані проти кримських татар на підставі їхнього етнічного або національного походження».

 

«Україна також не довела своє твердження про те, що російська федерація не виконала свого зобов'язання запобігати викоріненню та карати за висловлювання приватних осіб, спрямовані на заохочення або виправдання расової ненависті до кримських татар, етнічних українців, на основі їхнього національного або етнічного походження», – оголосила пані Донох’ю.

 

 

Втім, суд визнав порушенням з боку Москви особливості організації шкільної освіти українською мовою в Криму після 2014 року. Суд «відхиляє решту вимог України щодо конвенції», зазначила Донох'ю.

 

Таким чином, суд відхилив більшу частину обвинувачень України на адресу росії. Також суд вважає недоведеним порушення росією міжнародного права під час заборони діяльності Меджлісу.

 

«Суд доходить висновку, що Україна не надала переконливих доказів того, що заборона Меджлісу є актом дискримінації у значенні пункту 1 статті 1 поданого Україною позову, в якому стверджується, що російська федерація порушила статтю 4. Суд не переконаний, що, ухваливши рішення про заборону Меджлісу, органи влади або установи російської федерації сприяли або підбурювали до расової дискримінації», – оголосила голова суду.

 

Феміда у Гаазі, водночас, визнала, що росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти.

 

 

Раніше Міжнародний суд ООН заявив, що росія не виконала своїх зобов’язань щодо проведення розслідування щодо випадків фінансування тероризму, щодо осіб, які могли фінансувати тероризм. Водночас, суд визнав, що росія не порушила інші пункти конвенції, про які йшлося в українському позові.

 

«Суд вважає, що немає переконливих доказів того, що російська федерація не вжила практичних заходів для запобігання переміщенню коштів в Україну з метою фінансування тероризму», – оголосила Донох’ю.

 

Таким чином це означає, що Міжнародний суд ООН частково визнав росію винною у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

 

Суд не призначив компенсацію, як того вимагала Україна.

 

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 року визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення росією двох конвенцій. Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури.

 

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

 

Звинувачення, висунуті росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української і кримськотатарської мов.