Україна ризикує втратити допомогу ЄС після виборів до Європарламенту

11:29, 01.04.2024
Україна ризикує втратити допомогу ЄС після виборів до Європарламенту

Вибори до Європарламенту відбудуться у червні. (Фото з відкритих джерел)

Великий шанс пройти до Європарламенту мають вкрай праві партії, які виступають проти підтримки України та вступу країни до ЄС. Вибори відбудуться влітку. 

 

Як інформує УМ, про це пише The Telegraph.

 

"Потенційний успіх правих партій на червневих виборах створює ризик для постачання Європою зброї та допомоги зруйнованій війною Україні. Невеликий, але значущий і дуже активний блок ультраправих партій проходить маршем по всьому континенту і має намір потужно виступити на червневих виборах до Європейського парламенту", - йдеться в матеріалі.

 

Праві показали рекордні результати у Португалії та Нідерландах, а також вже перебувають в урядах Угорщини, Фінляндії та Італії. Вони готові перемогти на майбутніх парламентських виборах в Австрії та Бельгії або виграти європейські вибори у Франції та Польщі.

 

Такі партії, як німецька "Альтернатива для Німеччини" (AfD), угорська "Фідес" і Партія свободи Австрії, самі по собі мають невелику геополітичну силу, але разом вони можуть накладати вето на зовнішньополітичні рішення ЄС. Деякі експерти припускають, що вони могли б сформувати третій за величиною блок партій у Брюсселі та Страсбурзі, двох місцях Європейського парламенту.

 

Наприклад, Герберт Кікл, лідер надто правої Партії свободи Австрії, називає Угорщину своєю рольовою "моделлю". Якщо він стане канцлером після виборів в Австрії цієї осені, то, напевно, накладе вето на фінансування ЄС для України та на будь-які кроки, спрямовані на вступ Києва до ЄС, а також на санкції проти Росії.

 

Як повідомляла УМ, Європарламент ухвалив директиву про гармонізацію застосування санкцій проти рф.