«Національна легенда України»: Зеленський вручив відзнаки вісьмом видатним українцям

09:59, 24.08.2023
«Національна легенда України»: Зеленський вручив відзнаки вісьмом видатним українцям

На церомонію вручення президентської віддзнаки. (Фото Офісу президента)

 Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська 23 серпня взяли участь у врученні відзнаки глави держави "Національна легенда України".

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Офісу президента.

 

Під час церемонії вручення Зеленський зазначив, що сьогодні важливо знати свої символи, які високо цінують і хоробро боронять наші захисники на фронті та весь народ України.

 

"Таких символів у нас достатньо, але найголовніше — це наш прапор, наш гімн, Україна, наша земля, наші Збройні сили, народ України. Серед усього нашого народу дуже багато видатних людей, дуже гідних своєї держави. І є в нас легенди", — сказав гарант.

 

Посмертно відзнаку присвоєно Дмитру "Да Вінчі" Коцюбайло. Він був молодшим лейтенантом, командиром 1-го ОМБ "Вовки Да Вінчі" ЗСУ. З 2014 року брав активну участь у боях. "Да Вінчі" — перший доброволець, якому надали звання Героя України. 7 березня 2023 року він загинув у боях за Бахмут.

 

Посмертно відзначено і Альбіну Дерюгіну — українську тренерку з художньої гімнастики. Заслужений тренер України організувала в Києві школу художньої гімнастики "Школа Дерюгіних", яка набула світової популярності. Її вихованці – олімпійські чемпіонки.

 

 

Також глава держави зауважив, що відзнаки отримали:

 

Андрій Сірко — нейрохірург, керівник Центру церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова. Особисто провів понад 700 унікальних, надскладних операцій, які врятували життя нашим військовим. 

 

Ірина Гук — волонтерка, керівниця фонду Leleka Foundation. З 2014 року займається тактичною медициною, а саме постачанням критично важливих медичних засобів. 

 

Фумінорі Цучіко — японський волонтер. З початком повномасштабного вторгнення спеціально приїхав в Україну, щоб підтримати тих, хто був вимушений жити в харківському метро, переховуючись від обстрілів. Власним коштом відкрив кафе, у якому організував щоденне безоплатне харчування. 

 

Андрій Цаплієнко — заслужений журналіст України, воєнний кореспондент, ведучий і сценарист. З 2014 року активно знімає ексклюзивні матеріали про війну в Україні та відвагу українських воїнів.

 

Володимир Летенко — енергетик із Краматорська, інженер з експлуатації лінійної частини магістрального газопроводу. Через влучання ракети в газову трубу сталася пожежа на газогоні, що веде до ГРС Вуглегірської ДРЕС. Володимир під обстрілами зупинив викид газу та врятував життя людей.

 

Тарас Петриненко — український музикант, співак, композитор, поет, народний артист України. Автор пісні "Україна", яка довгий час допомагала національній консолідації українського суспільства.

 

 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з'явилася нова відзнака для ЗСУ. Військові Повітряних сил України отримують медаль "Хрест Повітряних сил". Нагорода у першу чергу призначена для льотчиків та зенітників.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський разом з вищими політичними та військовими керівниками держави взяв участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України.

 

Нагадаємо, два роки ттому сім видатних українців - поет Юрій Рибчинський, художник Іван Марчук, футболіст Олег Блохін, хореограф Мирослав Вантух, балерина Олена Потапова, співачка Софія Ротару та композитор Мирослав Скорик (посмертно) отримали перші відзнаки «Національна легенда України».