Невідома війна: ГУР тричі намагалося деокупувати Енергодар і ЗАЕС

22:04, 08.10.2023
Невідома війна: ГУР тричі намагалося деокупувати Енергодар і ЗАЕС

Українські воєнні розвідники висадилися поруч з Запорізькою атомною електростанцією уночі. (Фото з відкритих джерел)

Спроби звільнити тимчасово окуповане місто Енергодар представники української розвідки робили тричі . Однак, на жаль, ці операції завершились невдачею.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у матеріалі NV про найзухваліші операції ГУР. 

 

У серпні 2022 року спецназівці ГУР здійснили операцію, перетинаючи Каховське водосховище в районі Енергодару на човнах, яке на той час ще було повноводним.

 

Командир особливого підрозділу ГУР Шаман, який брав участь в операції, розповів, що їхньою метою було створення на лівому березі плацдарму, придатного для подальшого звільнення міста та прилеглої до нього ЗАЕС.

 

На момент проведення операції ГУР окупанти мали намір підключити Запорізьку атомну електростанцію до своєї енергосистеми. Якби їм це вдалося, Кремль міг би забезпечити тимчасово окупований Південь України та Крим електроенергією. Це могло б допомогти Москві зміцнити свою позицію у регіоні та вплинути на ситуацію в українському конфлікті.

 

Декілька десятків бійців ГУР рухалися на цивільних швидкохідних човнах – тоді вони ще не мали спеціальних військових плавзасобів. Досвіду проведення таких операцій спецназівці військової розвідки теж не мали.

 

Під час першої операції бійці висадилися біля Енергодару, але не змогли закріпитись. На думку командира підрозділу Шамана, їм забракло артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра півдня, спецназівці вимушено відступили під тиском переважаючих сил противника.

 

Для людей психологічно було складно. Адже ти вночі пливеш хвилями, вода затоплює човни, її треба вичерпувати, пересідати на інші плавзасоби – і все це відбувається під вогнем супротивника, – зауважив Шаман.

 

                                                       Група ГУР перед виконанням завдання. 

 

Проте ГУР не залишало спроб звільнення Енергодару та ЗАЕС. Бійці ще двічі намагалися висадитись на лівому березі Дніпра. В останній з цих спроб брали участь кілька сотень людей, одним з них був Вадим Попік, командир Іноземного легіону.

 

Він згадує, що у цих акціях брали участь навіть бійці з інших країн. Зокрема, новозеландці, які мали необхідний досвід, могли довго перебувати у воді та виконувати завдання.

 

З кожною операцією бійці ГУР набиралися досвіду, проте й окупанти ставали дедалі більш підготовленими. У момент третьої десантної висадки загарбники підвели до берега важку військову техніку, зокрема танки. Тому українським спецназівцям знову не вдалося закріпитись і вони відступили.

 

Глава ГУР Кирило Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки.

 

Однак надзавдання спецназівці виконали – росіяни так і не наважилися підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми. Щоправда, призвели до цього не лише дії бійців, а й робота таємної агентури ГУР.

 

Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навички всім – від командного складу до бійців – як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується та використовується. Наприклад, під час висадки у Криму, – заявив Буданов.

 

У майбутньому досвід і напрацювання з річкових операцій ГУР насправді були успішно застосовані в інших висадках. Наприклад, 8 серпня 2023 року на лівому березі Херсонської області бійці спецпідрозділу ГУР провели операцію, де вони заманили в засідку та захопили в полон одного з найдосвідченіших командирів російської розвідки на ім'я Юрій Томов.

 

Додамо, що керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов анонсував чергові приводи для прикрощів російського диктатора Володимира Путіна. Зокрема, йдеться про Кримський міст, будівництво якого було особистою амбіцією фюрера з Кремля, який уже не раз палахкотів синім полум'ям.

 

Як повідомляла УМ, раніше начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів про фактори, які гарантували успіх Слобожанської наступальної операції.